Xi Jinping, anunț despre război. Ce ordin a dat armatei chineze
China trebuie să-şi îmbunătăţească folosirea resurselor precum tehnologia, lanţurile de aprovizionare şi rezervele naţionale, „pentru a-şi consolida armata şi a câştiga războaie”, a spus, miercuri, preşedintele chinez Xi Jinping. Acesta urmează să fie reales formal în cursul săptămânii.
Xi Jinping ordonă armatei chineze să fie pregătită pentru „a câștiga războaie”
Consolidarea şi perfecţionarea „capabilităţilor strategice integrate” este o nouă cerinţă stabilită de Partidul Comunist Chinez, le-a transmis liderul de la Beijing reprezentanţilor Armatei Populare de Eliberare (denumirea oficială a armatei chineze) şi ai poliţiei militare în timpul sesiunii anuale a parlamentului.
Președintele Chinei a apărut în costum militar
Purtând un costum de culoare kaki militar, Xi Jinping le-a amintit soldaților că ei sunt conduşi de partid: „China trebuie să folosească mai bine ştiinţa, tehnologia şi industria, pentru a-şi consolida armata şi a câştiga războaie”, îndemnând laboratoarele naţionale să-şi accelereze cercetarea tehnologică militară astfel încât China să nu fie nevoită se apeleze la alte ţări pentru nevoile sale în domeniul Apărării.
Preşedintele chinez a solicitat creşterea flexibilităţii lanţurilor de aprovizionare, intensificarea lucrărilor în infrastructură şi crearea unor rezerve naţionale cu destinaţie militară. Xi a evocat şi existenţa unor „riscuri strategice” pe care armata chineză trebuie să le aibă în vedere, fără, însă, a le preciza.
Într-o altă intervenţie, susţinută în ziua anterioară, el a acuzat că „state occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică de îngrădire, de încercuire şi de represiune împotriva Chinei, ceea ce a condus la provocări fără precedent pentru dezvoltarea ţării”.
Ce susțin americanii
Pe de altă parte, un raport al serviciilor americane de informaţii arată că reacţiile internaţionale de după invazia rusă a Ucrainei nu au determinat Beijingul să renunţe la cooperarea cu Moscova, notează Reuters.
„În ciuda reacţiei globale la invazia Rusiei în Ucraina, China îşi va menţine cooperarea diplomatică, de apărare, economică şi tehnologică cu Rusia, pentru a continua să încerce să concureze Statele Unite, chiar dacă îşi va limita susţinerea publică”, dezvăluie un document legat de audierea anuală a Comisiei pentru Informaţii Secrete a Senatului american privind ameninţările din întreaga lume la adresa securităţii SUA.
Experții americani sunt de părere că Federația Rusă nu urmăreşte un conflict cu Statele Unite şi NATO, dar războiul din Ucraina implică un risc foarte mare în acest sens şi posibilitatea reală ca eşecurile militare să afecteze poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin pe plan intern, ceea ce ar creşte probabilitatea unei escaladări.