Vrem salarii mai mari: mesaj dur pentru patronii din această industrie, deși aici se câștigă cel mai bine
Sectorul IT este unul dintre cele mai competitive din perspectiva salarială, angajații de aici bucurându-se de cele mai generoase remunerații din întreg sectorul privat românesc. Cu toate acestea, industria abundă de nemulțumire.
Angajații din industria tehnologiei de la noi din țară vor să fie plătiți mai bine, după cum arată datele unei analize recent efectuate pe piața muncii.
Concret, datele studiului „Atragerea candidaților IT în anul 2023”, derulat de Prohuman împreună cu BestJobs în perioada februarie-aprilie 2023, arată că angajații din industria IT sunt rezervați în decizia de a-și schimba locul de muncă actual (aproximativ 1 din 3 nu se gândește să plece la altă companie), își doresc o creștere salarială care să țină cont de inflație (peste 20% din salariul actual) și un program flexibil și beneficii extrasalariale.
Angajații își doresc salarii mai mari
De altfel, angajații români din IT sunt mari amatori de program flexibil de muncă. Pentru 39% dintre respondenți acest criteriu e cel mai important beneficiu pe care o companie poate să li-l acorde în această perioadă, iar detaliul acesta ar trebui să fie de folos firmelor care se confruntă cu deficit de forță de muncă, deoarece modelându-și astfel pachetele de beneficii extrasalariale pot atrage mai ușor noi candidați pentru posturile vacante.
Potrivit analizei citate anterior, la întrebarea „Care este motivația cea mai mare în decizia de a accepta un job nou?”, sistemul de lucru remote a adunat doar 15% din răspunsuri, vizavi de beneficiile salariale, în proporție de 46%.
Dacă ești curios cu privire la cât se câștigă în acest sector, trebuie să știi că salariu mediu net în IT este de 9.500 de lei. De altfel, firmele se confruntă cu o puternică criză a forței de muncă.
„Nevoia este atât de mare încât, de cele mai multe ori, firmele din industrie sunt dispuse să angajeze inclusiv persoane fără experienţă, care să fie ulterior specializate la locul de muncă. Aceasta este o practică la care apelează inclusiv htss, prin intermediul academiei noastre interne de IT”, a declarat Delia Mandache, Chief People & Transformation Officer în cadrul High-Tech Systems & Software.