Vreau să-mi cumpăr apartament în 2023: ce trebuie să știe românii despre piața imobiliară, de fapt
Pentru mulți români, cel mai mare vis îl constituie acela de a-și achiziționa propria locuință. Anul 2023 este unul bun pentru astfel de investiții?
Piața imobiliară a acestui an trebuie privită cu mare atenție, date fiind condițiile economiei naționale și internaționale, care sunt destul de vitrege. Înainte de a face marele pas, fie că achiziționezi locuința cu banii tăi, fie că îi iei de la bancă, informează-te cu privire la tendințele pieței, la riscuri și asumă-ți-le pe cele din urmă, pentru că ele există și nu sunt deloc de neglijat.
Ca să ne facem o idee despre cum va evolua piața imobiliară în 2023, analiștii Colliers vin cu o analiză amănunțită ce ne oferă coordonatele de care avem nevoie.
Potrivit acestora, piața imobiliară din România are suficiente resurse pentru a continua să se dezvolte și în 2023. Acest lucru se datorează faptului că o dinamică de 3-4% pentru economia locală este realizabilă chiar și în contextul actual, în care conflictul din Ucraina și adevăratul impact al înăspririi politicii monetare din zona euro și SUA nu a fost încă resimțit pe deplin, previzionează consultanții Colliers.
În timp ce anul de excepție 2022 va fi probabil urmat de un an de reechilibrare pe segmentul investițiilor imobiliare din perspectiva activității, piața spațiilor logistice și industriale rămâne unul dintre cele mai dinamice sectoare imobiliare.
Totuși, consultanții Colliers atrag atenția că 2023 ar putea fi dominat și de mult zgomot politic, având în vedere alegerile prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare din 2024, care ar putea opri sau încetini reformele semnificative de care economia românească are nevoie pentru a rămâne competitivă pe termen lung.
Este 2023 un an bun să-ți cumperi casă?
„Deși există loc pentru noi surprize negative, economia României pare să fie poziționată decent la începutul anului 2023 și nu se întrevede nicio recesiune în clipa de față. Având în vedere că numărul de angajați se află la un nivel maxim de mai bine de două decenii, iar companiile continuă să se extindă, cheltuielile de consum ar trebui să rămână stabile, întrucât o piață a forței de muncă cu o ofertă limitată ar trebui să stimuleze creșterea salariilor.
Ajută și o majorare substanțială a salariului minim. Pe măsură ce sferele globale de influență se remodelează, regiunea Europei Centrale și de Est a devenit una dintre cele mai importante la nivel global. Acest lucru ar trebui să deschidă posibilitatea unei creșteri puternice pe termen lung pentru România, care este membră a NATO și a UE, dar are și alte avantaje economice, cum ar fi decalajul mare dintre costurile forței de muncă și nivelul producției pe cap de locuitor”, explică specialiștii.
De asemenea, ei punctează faptul că doar în cazul în care condițiile economice vor deveni deosebit de dificile, consultanții Colliers se așteaptă ca prețurile rezidențiale din România să scadă posibil spre nivelurile din 2018 sau 2019.
„În rest, prețurile rămân mult mai aproape de valoarea lor corectă decât au fost în alți ani, în special în comparație cu perioada 2007-2008. Între timp, cererea ar putea, de asemenea, să scadă, deoarece incertitudinile mari și creșterea ratelor la creditele ipotecare fac din achiziția de apartamente o alternativă mai puțin atractivă.
Volumul de livrări ar trebui, de asemenea, să se reducă și el puțin, pe fondul costurilor de construcție mai mari, mai ales după anul 2022, care a fost probabil un maxim al ultimelor decenii în ceea ce privește livrările de apartamente”, notează experții.