17 iul. 2023 | 13:22

Vreau locuință prin ANL. Ce trebuie să știi despre apartamentele ieftine, construite de stat

ACTUALITATE
Vreau locuință prin ANL. Ce trebuie să știi despre apartamentele ieftine, construite de stat

Piața imobiliară românească a devenit extrem de scumpă, pe fondul înăspririi condițiilor de creditare, a dobânzilor și inflației. Oamenilor le este tot mai dificil să acceseze un credit ipotecar și mulți preferă să stea în chirie în această perioadă, așteptând vremuri mai bine.

Există însă și români care se orientează altfel și merg către locuințele prin ANL, construite de statul român. Condițiile acestei piețe sunt mult mai favorabile, iar aceste tipuri de apartamente se bucură de un succes accelerat în ultima perioadă.

Conform datelor oficiale, analizate de Profit.ro, perioada pandemiei a fost dificilă. În 2020 și 2021 volumul vânzărilor pe acest segment de locuințe a fost unul dezastruos. De altfel, întreaga economie națională era atunci înghețată efectiv din cauza șocului produs de pandemie, iar multe sectoare de activitate se confruntau cu probleme și provocări fără precedent, între ele fiind și piața imobiliară.

Ce trebuie să știi, dacă vrei să-ți cumperi apartament prin ANL

Ei bine, situația s-a redresat absolut spectaculos anul trecut, când vânzările au început să crească fulgerător. Potrivit sursei citate, „în 2022, statul a reînceput să vândă mai multe locuințe decât reușește să construiască într-un an. Statul a construit circa 36.000 de apartamente de închiriat prin programul destinat tinerilor sub 35 de ani, iar din 2009, primăriile au primit libertatea de a le vinde (…) Anul trecut, statul a vândut 1.011 apartamente ANL și a construit 609 locuințe”.

Dacă ești interesat de achiziționarea unei astfel de locuințe, s-ar putea ca momentul ideal de achiziție să nu fie chiar anul curent, 2023, din cauză că dobânda a crescut mult și pe acest segment de apartamente.

„După o perioadă de închiriere de minim un an, chiriașii locuințelor ANL pot opta pentru cumpărarea locuinței„, a mai precizat sursa citată.

Pe de altă parte, referitor la piața imobiliară românească în general, se pare că interesul românilor a fost inhibat de actualele condiții economice. Astfel, scade numărul vânzărilor de apartamente la nivel național.

„După o efervescență absolută în perioada 2021-2022, întâlnită nu doar în România și nu doar în zona rezidențială, anul 2023 a început cu o scădere a vânzării de apartamente la nivel național cu aproximativ 20% față de primul semestru din 2022. Dobânzile mari și-au spus cuvântul, precum și puterea de cumpărare erodată puțin de inflație.

Totuși, ritmul de vânzare de apartamente este comparabil cu cel din 2018 și cu aproximativ 30% mai mare decât cel din 2019, așadar nu pare nicidecum o evoluție slabă”, explică Silviu Pop, expert Colliers.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele