28 mai 2023 | 12:03

Voucherele de vacanță au o dată de expirare, românii nu pot pastra mult timp tichetele primite

BANI
Voucherele de vacanță au o dată de expirare, românii nu pot pastra mult timp tichetele primite

Toți cei care beneficiază de voucherele de vacanță ar trebui să știe faptul că acestea au o dată de expirare. În caz contrar, ele nu vor mai putea fi folosite, fiind inutile. Află care este perioada de valabilitate și ce alte lucruri ar mai trebui să cunoști despre voucherele de la angajator.

Foarte mulți români beneficiază de vouchere de vacanță. Cu ajutorul acestora, oamenii își pot alege unitatea de cazare unde dorește să își petreacă vacanța și poate achita cu ajutorul acestor vouchere primite de la angajator, verificând în prealabil dacă unitatea aleasă se află pe lista partenerilor emitentului voucherelor.

Valoarea totală a voucherelor este de 1.450 de lei, iar carnetul conține file cu valori de 50 sau 100 de lei. Românii care beneficiază de aceste vouchere trebuie să știe că acestea nu sunt transmisibile și pot fi utilizate doar în baza actului de identitate.

De asemenea, voucherele de vacanță pot expira, acestea având o valabilitate de un an de la data emiterii. În ceea ce privește impozitarea acestora, voucherele suportă o impozitare de 10%, astfel că suma de 145 de lei este reținută de către angajator la momentul acordării tichetelor de vacanță.

Care este perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță

Totodată, românii care primesc astfel de vouchere de vacanță trebuie să știe că acestea pot fi utilizate doar în cadrul unităților HoReCa din țară, astfel că autoritățile au drept scop acela de a încuraja turismul pe teritoriul țării noastre.

Vânzarea acestor vouchere este strict interzisă, iar amenda este una pe măsură, ajungând și la suma de 26.600 de lei. Nici comercianții nu scapă de pedeapsa legii, având în vedere că dacă o unitate de cazare sau o agenție de turism acceptă tichetele emise pentru o altă persoană, va fi amendată cu suma de 13.300 de lei, potrivit Ministerului Turismului.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.