Vouchere cu bani grei de la stat: altă „pomană” din bani publici
Statul român continuă avalanșa de măsuri sociale, acordând un nou tip de voucher anumitor categorii de cetățeni. De data aceasta vorbim despre tichete culturale.
Potrivit legislației în vigoare, salariații pot beneficia de tichete culturale de la angajator cu ajutorul cărora pot acoperi anumite cheltuieli legate de cultură. Acest fapt nu reprezintă în sine o noutate, dar ceea ce este nou este dat de faptul că valoarea acestor tichete urmează să fie majorată începând cu luna aprilie a anului în curs.
„Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale„, conform prevederile legale.
„Ordinul MF 1.098/2023, apărut vineri în Monitorul Oficial, prevede majorarea sumelor ce se acordă sub formă de tichete culturale, începând cu primul semestru din 2023 – la maximum 200 lei/lună, respectiv la maximum 400 de lei/eveniment.
Actualele valori ale tichetelor culturale, stabilite pentru semestrul al doilea din 2022, sunt 190 lei pentru cele acordate lunar și 380 lei pentru cele acordate ocazional. Acestea se aplică inclusiv până în martie 2023, astfel că noile valori se vor aplica efectiv din aprilie 2023″, explică avocatnet.ro.
Alte tichete gratis pentru români. Cine le va primi
Legea spune că bunurile şi serviciile culturale pot fi:
a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
b) cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format. Prevederile acestea sunt menționate în textul Legii nr. 165 din 10 iulie 2018.
„Fiecare tichet cultural este valabil numai dacă are înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta, următoarele mențiuni:
a) numele și adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului;
c) interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute la art. 21 alin. (2);
d) numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural”, mai prevede legea.