Vouchere 2023 – se schimbă legea pentru acești români: banii ajung direct la cine trebuie
La momentul de față, în România, există o serie stufoasă de vouchere și tichete aflate în circulație. Unele vin de la angajator, cele mai multe de la statul român, iar numărul lor nu va face decât să crească în lunile și anii următori.
Niște tichete care fac viața semnificativ mai ușoară unei categorii importante de români sunt cele de creșă. Conform legislației intrate în vigoare în 2019, respectivele vouchere sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Conform legii, acestea se emit pe suport electronic și, deși sunt impozabile, nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii.
Tichetele de creșă vin cu o schimbare importantă
Un proiect legislativ care tocmai a trecut de votul afirmativ al senatorilor și urmează să ajungă în Camera Deputaților pentru vot final adresează o situați destul de comună în România când vine vorba de tichetele menționate mai sus. În situația în care vouchere de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea lor va fi achitată în mod direct de către angajator direct creșelor de stat, private sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși. Practic, banii ajung direct unde trebuie, fără să mai treacă prin mâna angajatului.
În ceea ce privește valoarea acestor vouchere, aceasta a fost actualizată de mai multe ori, cea mai recentă majorare producându-se anul trecut, când a crescut de la 450 la 570 de lei.
”Motivul este, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, nicio persoană juridică (…) nu este autorizată să emită tichete de creşă pe suport electronic. Nicio persoană juridică nu este interesată să emită bilete de valoare pe suport electronic”, arată inițiatorii proiectului în motivația pentru care transferul de bani ar trebui să se producă într-o manieră eficientă și rapidă între angajator și creșă.