16 mart. 2023 | 10:22

Visul economiei capitaliste ”se năruie în fața ochilor noștri”: repetarea crizei din 2008, mai probabilă decât ai crede

ACTUALITATE
Visul economiei capitaliste ”se năruie în fața ochilor noștri”: repetarea crizei din 2008, mai probabilă decât ai crede

Criza din 2008 a rămas în istorie din mai multe motive, dar mai ales din cauza lipsei vinovaților și a fugii de răspundere care a funcționat de minune. Autoritățile americane au salvat de la faliment o mână de bănci care au luat o serie de decizii neinspirate, după ce au îmbogățit și mai mult o mână de directori bogați.

În urmă cu câteva zile, câteva bănci americane au zdruncinat economia de peste ocean după ce au intrat în imposibilitate de plată. Soluția la problemă nu a întârziat decât vreo două zile și, deloc surprinzător, a încurajat o lipsă teribilă de responsabilitate. Statul american a despăgubit toate entitățile care au avut bani în acele bănci, indiferent dacă banii cu pricina erau sau nu asigurați. Acum aflăm că, la fel ca în 2008, cu câteva zile înainte de faliment, directorii au primit niște prime generoase.

De ce nu funcționează economia capitalistă, cel puțin în SUA

Ken Griffin este CEO al companiei finaciare Citadel Securities și, la câteva zile după dezastrul cu Silicon Valley Bank, a venit cu un avertisment foarte important atât pentru autoritățile americane, cât și pentru europeni. Economia capitalistă a Statelor Unite ”se năruie în fața ochilor noștri”, a insistat expertul, după ce a văzut măsurile luate de guvernanți în urma prăbușirii SVB.

„SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, iar asta se năruie în fața ochilor noștri”, a declarat el într-un interviu acordat Financial Times, acuzând că „a existat o pierdere a disciplinei fiscale din moment ce guvernul rambursează deponenții în întregime”. Conform Hotnews, opinia lui Griffin este că autoritățile sub nicio formă nu ar fi trebuit să intervină pentru a salva de pierderi financiare depozitele de la SVB, mai ales cele care nu erau asigurate.

Expertul afirmă nu doar că economia ar fi făcut față repercusiunilor prăbușirii spectaculoase a SVB de vinerea trecută, dar și că „pierderile pentru deponenți ar fi fost neimportante și ar fi subliniat [pentru bănci] că managementul riscurilor este esențial”. Cu alte cuvinte, ar fi transmis mesajul că, din poziția de instituție bancară, trebuie să fii mai responsabilă cu banii oamenilor.

În mod previzibil, comentariile economistului nu au fost îmbrățișate neapărat de publicul larg, deși Ken Griffin a insistat încă din 2008 pe separarea băncilor comerciale de cele de investiții și a criticat dur la acea vreme activitățile giganților de pe Wall Street. Acum, atras atenția asupra faptului că autoritățile de reglementare ar fi trebuit să nu ignore semnalele de alarmă venite din partea administrației Silicon Valley Bank. În schimb, ”au dormit la volan”.

Mai mulți angajați ai băncii au declarat pentru Axios săptămâna aceasta că SVB a acordat prime cu doar câteva ore înainte să dea faliment, stârnind un nou val de furie cu privire la practicile marilor instituții financiare din Statele Unite.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele