Virgil Musta are probleme cu ANI. Celebrul medic, acuzat de conflict de interese
Medicul Virgil Musta, unul dintre cei mai cunoscuţi doctori din perioada pandemică, a fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese. Specialistul este şeful Secţiei Boli Infecţioase II în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.
Virgil Musta, în vizorul Agenției Naționale de Integritate
Şeful Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, este în vizorul Agenției Naționale de Integritate. ANI îl acuză pe cunoscutul medic de conflict de interese administrative, după ce firma în care erau asociaţi el şi fratele său a încheiat un contract de prestări servicii medicale cu spitalul la care lucra.
Potrivit ANI, la data de 20 iulie 2020, societatea comercială în cadrul căreia Virgil Musta şi fratele acestuia deţin calitatea de asociat şi funcţia de medic primar, iar soţia lui este medic specialist, a încheiat un contract de prestări servicii medicale şi actele adiţionale aferente cu spitalul în cadrul căruia celebrul expert exercită funcţia de şef-secţie, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din acelaşi act normativ.
DNA l-a dat în judecată
De curând, Virgil Musta a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru abuz în serviciu, într-un dosar legat de folosirea resurselor Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara la prelucrarea de teste COVID în beneficiul clinicii sale private.
„În perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”, arată procurorii DNA.
Prejudiciul cauzat unității medicale din Timișoara depășește 12.178 de lei, iar societatea la care este asociat Virgil Musta ar fi obținut în mod ilegal 172.508 de lei, arată DNA. Prin urmare, procurorii au pus sechestru pe 12.000 de lei (banii îi aparțineau medicului și se aflau într-un cont bancar).