05 oct. 2023 | 12:19

Violența verbală asupra copiilor și consecințele ei. Ce au descoperit cercetătorii, care ar fi rezolvarea

ACTUALITATE
Violența verbală asupra copiilor și consecințele ei. Ce au descoperit cercetătorii, care ar fi rezolvarea

Deși este mai puțin adusă în discuție, violența verbală asupra copiilor poate avea consecințe grave asupra dezvoltării acestora, nu doar cea fizică sau sexuală. Un studiu recent cere ca acest tip de abuz să fie considerat drept o categorie separată de rele tratamente aplicate minorilor, la fel ca celelalte.

Ce consecințe poate avea violența verbală asupra copiilor

Cercetători din SUA și Marea Britanie au realizat un studiu în care au analizat datele din alte 150 de studii anterioare și au ajuns la concluzia că violența verbală asupra copiilor nu mai trebuie neglijată, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra dezvoltării ulterioare a minorilor și a comportamentului lor la vârsta adultă.

Citește și: Riscul la care nu știai că-ți expui copilul dacă îl abuzezi fizic și emoțional

„Este esențial să înțelegem adevărata magnitudine a impactului abuzului verbal asupra copiilor. Adulții se enervează uneori și spun neintenționat multe lucruri ce lasă urme în mintea celor mici.

Trebuie să lucrăm împreună pentru a recunoaște acest tip de acțiune și să punem capăt acestei violenței verbale, astfel încât cei mici să se poată dezvolta armonios”, a spus Jessica Bondy, fondatoarea organizației caritabile „Words Matter” („Cuvintele contează”), cea care a comandat studiul apărut în publicația Child Abuse & Neglect.

Câți minori suferă acest tip de abuz

Folosind un limbaj amenințător sau care înjosește un copil, precum și vorbitul pe un ton ridicat, toate pot fi considerate forme de violență verbală, dar părinții, precum și autoritățile, au păreri diferite despre ce este permis și ce nu este.

De asemenea, trebuie avute în vedere diferențele culturale și de norme existente în funcție de țară și comunități. Oricum, studiul a descoperit că majoritatea cazurilor de violență verbală asupra copiilor, 76,5%, este practicată de părinți, urmați de alte persoane ce au în grijă copiii, precum profesorii și antrenorii.

Citește și: La ce se expun părinții care pun pe internet fotografii cu copiii minori. Multe ajung pe site-uri pentru adulți

Unele dintre tipurile de abuz verbal incluse în studiu au inclus chiar și înjurăturile, insultele, țipetele și urletele făcute la adresa copiilor.

Există numeroase cercetări ce arată impactul pe termen lung al acestui tip de abuz și de traumă asupra dezvoltării copiilor și a afectării șanselor acestora în viață.

Violența verbală , „pusă la zid” de specialiști

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), estimează că aproximativ 300 de milioane de minori cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani sunt în mod periodic expuși la violență psihologică sau fizică de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei.

Citește și: Se schimbă Legea Educației. Profesorii nu vor mai fi dați afară din învățământ dacă agresează elevi

În fața dimensiunii acestei probleme, autorii studiului solicită o recunoaștere mai rapidă și eficientă a impactului produs de violența verbală asupra copiilor.

„Cuvintele au greutate, ele te pot înălța sau te pot distruge. Hai să ajutăm la înălțarea copiilor, nu la punerea lor la pământ”, a mai spus Bondy.

Recunoașterea acestui tip de abuz drept categorie de sine stătătoare în cadrul relelor tratamente aplicate minorilor ar reprezenta un pas înainte pentru ajutorarea copiilor care suferă acest tip de violență, ce merită o atenție egală cu a celorlalte forme de abuz, au mai menționat autorii studiului.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele