Viktor Orban insistă că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să dispară. De ce nu sunt bune pentru UE
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat ideea că Uniunea Europeană ar trebui să pună capăt sancţiunilor împotriva Rusiei, pentru a stopa inflaţia, dar pentru asta este nevoie de o persoană „cu bicepși puternici”. În opinia liderului de la Bupdapesta, creșterea prețurilor s-ar înjumătăţi fără măsurile UE anti-Moscova, ca represalii pentru invadarea Ucrainei.
Viktor Orban se pronunță împotriva sancțiunilor pentru Rusia
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a spus, vineri, la postul de Radio Kossuth, că Uniunea Europeană ar trebui să pună capăt sancţiunilor împotriva Rusiei, pentru a frâna inflaţia, dar a remarcat că doar o persoană „cu bicepși puternici” poate cere acest lucru.
„A venit momentul în care ar trebui să vină cineva, care este suficient de curajos şi care are bicepși puternici şi este lat în spate, ca să spună că am făcut lucrurile prost”, a transmis Viktor Orban la radio.
Inflaţia s-ar înjumătăţi, susține premierul Ungariei
Potrivit oficialului de la Budapesta, considerat cel mai apropiat aliat al Moscovei din interiorul blocului comunitar, fără sancţiunile împotriva Rusiei ca represalii pentru invazia din Ucraina, inflaţia s-ar înjumătăţi. Totuşi, în opinia sa, nu vede acea persoană „cu bicepși puternici”
„Ungaria este în prima linie a curajului, dar puterea noastră nu este suficientă pentru a schimba atitudinea UE. Suntem singurii care încearcă să oprească aceste procese, așa că, în perioada următoare, din lipsă de curaj și forță, această nenorocire va continua în Europa”, a explicat el, apreciind că, „pentru a face acest lucru, trebuie să fii german sau francez”.
Critici la adresa UE
Orban nu a ratat ocazia să atace Uniunea Europeană pentru excluderea universităţilor ungare din programul de burse Erasmus+, afirmând că este o răzbunare a Bruxellesului, care vrea un alt guvern la Budapesta.
„Cine are copii se întreabă: ce fel de oameni sunt aceştia, care se răzbună pe copii, care se răzbună pe tineri?”, s-a întrebat retoric premierul Ungariei.
Fonduri blocate de Bruxelles
Luna trecută, Comisia Europeană a decis să suspende acordarea a 22 miliarde de euro din fonduri de coeziune pentru Ungaria, până când Budapesta va îndeplini toate condiţiile legate de independenţa justiţiei, libertăţi academice, drepturi LGBT şi sistemul de azil.
Conform CE, Ungaria nu şi-a modificat practica de a numi politicieni apropiaţi guvernului în consiliile a 21 de instituţii de învăţământ superior. Mai mult, executivul european a motivat că nu are garanţii că fondurile europene vor fi utilizate în mod transparent.
În replică, Viktor Orban acuză Bruxellesul că insistă asupra creării unei Europe multicolore, cu imigranţi, abordare faţă de care Budapesta „se apără”. De asemenea, Ungaria respinge ideea ca organizaţiile neguvernamentale şi alte grupuri să stabilească „cum să creştem copiii”.
„Nu vor putea încolţi Ungaria”, a avertizat el, adăugând că ţara sa va supravieţui şi fără fondurile europene.