Lula condamnă protestele violente din Brazilia. Peste 1000 de persoane au fost reținute după tentativa de lovitură de stat
Sute de simpatizanți ai fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro au invadat, duminică, principalele instituţii ale puterii din capitala Brasilia, Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial, provocând numeroase pagube, arată imaginile care circulă pe reţelele sociale.
Asalt asupra Capitoliului din Brasilia
Update 10 ianuarie, ora 07.30. Cel puțin 1.500 de persoane au fost arestate în Brazilia, după ce susţinătorii fostului preşedinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, palatul prezidenţial şi Curtea Supremă din capitala Brasilia. Revoltele au avut loc la o săptămână după ce Luiz Inacio Lula da Silva a depus jurământul, acesta condamnând actele teroriste și dând asigurări că îi va pedepsi pe făptaşi.
Știrea inițială: Protestatarii au manifestat față de revenirea la putere, în urmă cu o săptămână, a liderului Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut. Potrivit estimărilor jurnaliștilor locali, aproximativ 3.000 de persoane au fost implicate în această tentativă de lovitură de stat.
În mediul online sunt imagini cu birouri parlamentare deteriorate sau cu manifestanţi care stau în picioare pe scaunele din Senat. Pagubele par considerabile, aceste clădiri fiind comori ale arhitecturii moderne şi unde se află numeroase opere de artă.
Actualul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva s-a întors, duminică seară, la Brasilia, după ce-și petrecuse după-amiaza la Araquara, în statul Sao Paulo (sud-est), devastat de inundaţii, pentru a constata pagubele enorme în Palatul Prezidenţial, jefuit de partizanii predecesorului său, Jair Bolsonaro. Acesta din urmă a estimat că „distrugerile şi invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii” care guvernează „manifestaţiile paşnice”.
Val de reacții în străinătate
Preşedintele american Joe Biden a catalogat drept „scandaloase” violenţele manifestanţilor bolsonarişti. Ulterior, liderul de la Casa Albă a „condamnat” acest „atac împotriva democraţiei şi transferului paşnic al puterii în Brazilia. Instituţiile democratice ale Braziliei au sprijinul nostru deplin şi voinţa poporului brazilian nu trebuie să fie subminată”, a adăugat acesta.
Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat manifestațiile din Brazilia, aratându-și sprijinul deplin pentru Lula da Silva, „ales democratic de milioane de brazilieni după alegeri corecte şi libere”. La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, s-a declarat „consternat” de actele „extremiştilor violenţi”.
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, este „profund îngrijorată” de ceea ce se întâmplă în Brazilia: „Democraţia trebuie respectată întotdeauna”, adăugând că PE este „alături” de Lula da Silva, de toate instituţiile legitime şi alese democratic”.