10 aug. 2023 | 15:55

VIDEO Traiectoria de 17 ani a unei exoplanete, comprimată într-un clip uimitor de 10 secunde

ACTUALITATE
VIDEO Traiectoria de 17 ani a unei exoplanete, comprimată într-un clip uimitor de 10 secunde

Un nou videoclip surprinde o exoplanetă uriașă, de 12 ori mai mare decât Jupiter, care orbitează în jurul stelei sale pe o perioadă de 17 ani, condensată într-un interval de timp de 10 secunde.

Videoclipul time-lapse este realizat din date reale care arată Beta Pictoris b orbitând în jurul stelei sale într-un unghi înclinat. Imaginile comprimă 17 ani,  colectați între 2003 și 2020, în 10 secunde, făcându-l cel mai lung interval de timp al unei exoplanete, surprins până acum.

„Avem nevoie de încă șase ani de date înainte de a putea vedea o orbită întreagă”, a remarcat Jason Wang, astrofizician la Universitatea Northwestern.

Steaua Beta Pictoris, de 8,7 ori mai luminoasă ca Soarele nostru

Beta Pictoris b, care se află în constelația Pictor, la aproximativ 63 de ani lumină de Pământ, oribitează în jurul stelei Beta Pictoris.

De asemenea, steaua este foarte tânără, având 20-26 de milioane de ani și este de aproximativ 8,7 ori mai luminoasă decât Soarele nostru.

„Este extrem de strălucitoare”, a spus Wang. „De aceea este una dintre primele exoplanete descoperite și fotografiate. Este atât de mare încât se află la limita unei planete și a unei pitice maro, care sunt mai masive decât planetele.”

Wang a realizat primul său time-lapse cu Beta Pictoric b, arătând cinci ani de evoluție. Pentru a crea versiunea actualizată, el a fost ajutat de elevul de liceu Malachi Noel, care participa la programul REACH al Northwestern, care oferă studenților experiență în cercetarea astronomică.

Noel a analizat datele de pe planetă de la Observatorul Gemeni și de la Observatorul European de Sud.

Cercul negru și pictograma stea din mijlocul imaginii suprimă de fapt strălucirea pe care am vedea-o venind de la Beta Pictoris, dar chiar și atunci lumina stelei este atât de intensă încât eclipsează planeta când se apropie prea mult. Acele momente sunt marcate cu un X, astfel încât să îi putem urmări în continuare traseul în jurul stelei sale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele