16 ian. 2023 | 09:22

VIDEO Descoperită în adâncul Pământului, cea mai veche gheață spune o poveste fascinantă: misterul din Antarctica

ACTUALITATE
VIDEO Descoperită în adâncul Pământului, cea mai veche gheață spune o poveste fascinantă: misterul din Antarctica

Oamenii de știință au reușit să surprindă noi imagini la o adâncime de peste 90 de metri, într-o misiune ce a durat peste cinci ani. Explorările lor s-au concentrat pe o zonă de mărimea a aproximativ jumătate din teritoriul Germaniei.

O cameră a fost trimisă la 93 de metri adâncime pentru a dezvălui ceea ce ar putea fi cea mai veche gheață de pe Pământ. Videoclipul arată cum aceasta pătrunde într-o gaură de foraj, în timp ce cercetătorii au colectat mostre pe care le estimează că au peste două milioane de ani.

Studentul doctorand Austin Carter a filmat clipul în Allan Hills, Antarctica de Est, pe 23 decembrie. El și alți cercetători au călătorit cu Centrul pentru Explorarea Gheții Vechi (COLDEX), care are o misiune de a găsi și extrage cea mai veche gheață de pe continent.

COLDEX speră că cercetările sale vor ajuta la înțelegerea evoluției și viitorului climei Pământului, inclusiv cât de sensibile sunt calotele de gheață la niveluri mai ridicate de gaze cu efect de seră și modul în care calotele de gheață din Antarctica ar putea răspunde la climele mai calde.

Imagini cu ceea ce ar putea fi cea mai veche gheață au fost surprinse la o adâncime de peste 90 de metri

Sondajele radar și GPS sunt folosite pentru a identifica site-uri potențiale, dar zona de căutare este vastă, deoarece calota de gheață a Antarcticii de Est este de dimensiunea Americii. Oamenii de știință au comparat misiunea lor de cinci ani cu încercarea de a găsi un ac într-un car de fân, iar explorările inițiale se concentrează pe o zonă de aproximativ jumătate din dimensiunea Germaniei.

„Căutăm acea locație perfectă în care veți avea o secvență completă de gheață cu o grosime de ordinul a două mile”, a spus glaciologul Peter Neff pentru Antarctic Sun.

Informațiile despre clima Pământului, cum ar fi cantitatea de dioxid de carbon (CO2) prezentă în aer, pot fi măsurate analizând bulele de aer prinse în gheața glaciară. Oamenii de știință au în prezent o perspectivă asupra climei și a nivelurilor de CO2 în urmă cu 800.000 de ani, datorită unui miez de gheață forat în Antarctica de Est acum 20 de ani.

„Scopul este de a extinde înregistrarea nucleului de gheață în ceea ce privește schimbările climatice înapoi cât de departe putem. Ar fi chiar remarcabil de important dacă l-am împinge înapoi la trei sau patru milioane de ani sau chiar mai mult”, a declarat pentru Antarctic Sun cercetătorul climatic și directorul COLDEX, Edward Brook.