15 mai 2023 | 13:55

VIDEO Descoperirea uimitoare, în premieră, făcută de JWST: ce înseamnă asta pentru știință

ACTUALITATE
VIDEO Descoperirea uimitoare, în premieră, făcută de JWST: ce înseamnă asta pentru știință

Fomalhaut se află la aproximativ 25 de ani lumină de Pământ și este una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer.

Sistemul Fomalhaut i-a captivat pe astronomi de zeci de ani, dar aceștia abia acum încep să înțeleagă mai bine fenomenul, datorită telescopului spațial James Webb.

Într-un studiu publicat în revista Nature Astronomy, un grup de oameni de știință format, în principal, din astronomi de la Universitatea din Arizona și Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA, au notat că sistemul Fomalhaut este mult mai complex decât se credea anterior.

Încă din 1983, astronomii au știut că Fomalhaut, în vârstă de 440 de milioane de ani, este înconjurat de praf și resturi, dar nu se așteptau să găsească trei câmpuri diferite de resturi care înconjoară steaua.

După cum se explică în New Scientist, centura interioară de asteroizi a lui Fomalhaut se întinde de la aproximativ șapte unități astronomice de la stea până la aproximativ 80 de unități astronomice, adică de aproximativ 10 ori mai cuprinzătoare decât se credea.

Surprizele se țin lanț pentru oamenii de știință

Chiar și așa, aceasta nu este nici măcar cea mai interesantă caracteristică a sistemului Fomalhaut. În afara centurii interioare de asteroizi există o a doua centură de resturi care este înclinată la 23 de grade.

„Acesta este un aspect cu adevărat unic al sistemului”, a declarat András Gáspár, autorul principal al studiului, pentru Science News. El a adăugat că centura înclinată ar putea fi rezultatul planetelor aflate pe orbită.

„Centurile din jurul Fomalhaut sunt un fel de roman misterios: Unde sunt planetele?” a spus, la rândul său, George Rieke, unul dintre astronomii implicați în studiu. „Cred că nu este un salt foarte mare să spun că, probabil, există un sistem planetar cu adevărat interesant în jurul stelei”, a adăugat omul de știință.

Cu toate acestea, mai departe de Fomalhaut se află un inel exterior de resturi similar cu centura Kuiper a sistemului nostru solar. Include o caracteristică pe care Gáspár și colegii săi au numit Marele Nor de Praf.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele