18 feb. 2023 | 11:37

VIDEO Cum arată primul superavion condus de inteligența artificială. Aeronava de război dă fiori Rusiei

ULTIMA ORĂ
VIDEO Cum arată primul superavion condus de inteligența artificială. Aeronava de război dă fiori Rusiei

Un avion de luptă F-16 modificat a zburat cu succes în timp ce era controlat în întregime de inteligența artificială (IA). În timpul testelor, aeronava cunoscută sub numele de „X-62A” sau „VISTA” a efectuat decolări, aterizări și manevre de luptă fără intervenția umană pentru un total de peste 17 ore.

Americanii au o nouă „armă” de război

Odată cu declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, a început în toată lumea o cursă nebună a înarmărilor. De pildă, Statele Unite își dezvoltă capacitatea militară, iar unul dintre noile puncte forte ale armatei americane a fost realizarea, în premieră mondială, a unui avion de luptă condus de inteligența artificială.

Testele cu F-16 modificat au fost efectuate la baza Air Force din California, SUA, în decembrie 2022, dar detaliile și imaginile au fost publicate abia acum (din motive de securitate națională). Acestea marchează o premieră mondială, fiind pentru prima dată când inteligența artificială (IA) este implementată la un avion tactic de război al Air Force. În timpul zborurilor de testare, aeronava „X-62A” sau „VISTA” a efectuat decolări, aterizări și manevre de luptă fără intervenția umană pentru un total de peste 17 ore.

Premieră mondială: Avion F-16 condus de inteligența artificială

Cu alte cuvinte, testele au arătat că este posibil să se predea complet frâiele inteligenței artificiale în luptă. Algoritmii IA au fost dezvoltați de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ramura de cercetare a Departamentului de Apărare al Statelor Unite.

De precizat că este pentru prima dată când IA este utilizată pe un avion tactic, deoarece, înainte de această etapă, fusese folosită doar în simulări computerizate ale luptelor cu F-16.

„Am efectuat mai multe ieșiri [decolări și aterizări] cu numeroase puncte de testare efectuate în fiecare ieșire pentru a testa algoritmii în condiții de pornire diferite, împotriva diferiților adversari simulați și cu capacități de armament simulate. Nu ne-am confruntat cu probleme majore, dar am întâlnit unele diferențe în comparație cu rezultatele bazate pe simulare, ceea ce este de aștepta,t atunci când se face trecerea de la virtual la real.

Acest lucru evidențiază importanța nu numai a testării în zbor a capacităților autonome avansate, ci și a testării pe bancuri de testare precum VISTA, care ne-a permis să învățăm rapid lecții și să iterăm într-un ritm mult mai rapid decât în cazul altor vehicule aeriene”, a explicat locotenent-colonelul Ryan Hefron, potrivit Daily Mail.

Deși X-62A este un F-16 militar modificat, software-ul său poate fi programat să funcționeze ca o varietate de avioane, sporind posibilitățile de utilizare a inteligenței artificiale care îl alimentează.