VIDEO Comportamentul lupilor se schimbă. Ce se întâmplă cu aceste animale acum, care este cauza
Lupii sunt cunoscuți pentru faptul că trăiesc și vânează în haite lucrând împreună pentru a doborî prăzi uriașe.
Noi studii cu privire la viața lupilor din Parcul Național Katmai au arătat că aceștia au dezvoltat o preferință pentru o nouă categorie de pradă: mamifere marine, informează IFLScience.com.
Vezi și: Modul în care latră câinii arată cât de apropiați sunt de lupi: ce au descoperit oamenii de știință
Ce au constatat oamenii de știință
Oamenii de știință au observat mai mulți lupi cenușii (Canis lupus) ucigând și consumând atât foci (Phoca vitulina), cât și vidre de mare (Enhydra lutris).
În timp ce consumul de vidre de mare era deja cunoscut, existau întrebări fără răspuns cu privire la frecvența acestui comportament și dacă lupii vânează activ aceste animale sau doar le consumă cadavrele.
În 2016, echipa a asistat și a filmat un singur lup mascul care vâna o focă. Lupta dintre foci și lup a durat aproximativ 30 de minute, înainte ca lupul să tragă foca pe un banc de nisip și să o mănânce.
În alte trei ocazii separate în 2016, 2018 și 2019, observatorii au văzut lupi care transportau cadavre de vidre de mare.
După ce lupii au părăsit zona, cercetătorii au ajuns la locul „crimei” și au observat sânge proaspăt, indicând că vidra de mare a fost ucisă de lupi și nu doar mâncată post-mortem.
Cum s-au adaptat lupii, în lipsa resurselor
Lupii de pe insula Pleasant au fost descoperiți că au trecut la consumul de vidre de mare atunci când populația de cerbi a scăzut. Vidrele de mare însele au revenit la numerele scăzute ale populației după vânătoarea de blănuri din anii 1900.
„Îmi închipui că lupii din mediile de coastă au vânat întotdeauna mamifere marine într-o anumită măsură. În cazul vidrelor de mare, deoarece populațiile lor s-au recuperat recent, acum există mai multe oportunități potențiale pentru lupi să le vâneze și o șansă mai mare pentru oameni să observe acest comportament”, a declarat unul dintre oamenii de știință care a studiat fenomenul.
Vezi și: Primul lup arctic clonat din lume s-a născut în China. Cum l-au adus la viață oamenii de știință