14 apr. 2023 | 13:57

Decizie în scandalul Qatargate. Eva Kailiși iese din închisoare după 4 luni de arest

ULTIMA ORĂ
Decizie în scandalul Qatargate. Eva Kailiși iese din închisoare după 4 luni de arest

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, una dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, a fost adusă la Bruxelles pentru a fi interogată în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupție care implică „o țară din Golf”, relatează AFP și publicația belgiană Le Soir, citând parchetul. Fostul europarlamentar a fost arestat preventiv, iar procurorii au decis ca aceasta să rămână în arest pentru încă „cel puțin două luni”. Între timp, scandal Qatargate evoluează.

Ultimele evoluții în scandalul Qatargate

Update 14 aprilie, ora 13. 57. Autoritățile belgiene au eliberat-o vineri din închisoare și au plasat-o în arest la domiciliu pe principala suspectă aflată în centrul scandalului de corupție care zguduie adunarea Uniunii Europene.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Eva Kaili, va rămâne sub supraveghere electronică în timp ce ancheta în cazul banilor în schimbul favorurilor politice va continua.

Deputata elenă a fost demisă din funcția de vicepreședinte după ce a fost arestată preventiv la sfârșitul anului trecut, fiind acuzată de corupție, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală. Ea neagă faptele, au declarat avocații săi.

Procurorii belgieni suspectează că Kaili se numără printre mai multe persoane care ar fi fost plătite de Qatar și Maroc pentru a influența luarea deciziilor în cadrul adunării. Ambele țări neagă acuzațiile.

Update 3 martie, ora 13.05. Autoritățile belgiene au prelungit vineri arestul preventiv al eurodeputaților Eva Kaili și Marc Tarabella, acuzați de implicare în schema „bani în schimbul unor favoruri” care a cuprins Parlamentul European.

Europarlamentarului grec Kaili, arestat și încarcerat la începutul lunii decembrie, i s-a prelungit detenția cu două luni, a anunțat vineri procuratura federală. Omologul ei belgian va apărea din nou în fața judecătorilor peste o lună.

Ambii au fost acuzați de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani, în cadrul unei anchete privind activitatea ilicită de lobby care ar fi fost desfășurată de Qatar și Maroc în încercarea de a influența procesul decizional al UE.

Ambele țări au negat cu vehemență aceste acuzații. Avocatul lui Tarabella, Maxim Toller, a reiterat într-o declarație că clientul său este „un om nevinovat” și a declarat că menținerea sa în detenție este „greu de acceptat”.

Cu toate acestea, el a salutat „ca pe o veste bună” decizia de a-l transfera „într-o închisoare mai aproape de familia sa”.

Nu s-a spus nimic despre încercările lui Tarabelle de a obține înlăturarea judecătorului de instrucție, Michel Claise, după ce a fost acuzat de părtinire.

Update 24 februarie, ora 15.02. Francesco Giorgi, partenerul de viață al eurodeputatei grecești Eva Kaili și unul dintre protagoniștii din centrul scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European, a fost eliberat joi din închisoare, dar va rămâne sub monitorizare electronică.

Decizia a fost luată de un judecător belgian după o audiere la Bruxelles.

Parchetul federal din Belgia nu va face apel la această hotărâre, a precizat biroul într-o scurtă declarație.

Giorgi va rămâne în continuare în arest preventiv, dar sub supraveghere electronică.

El a fost acuzat de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani, aceleași acuzații cu care se confruntă și Kaili.

Giorgi și Kaili au fost arestați pe 9 decembrie în cadrul anchetei în curs privind o schemă de schimb de bani în schimbul unor favoruri care a implicat sume „mari” de bani și cadouri „substanțiale” care ar fi fost plătite de Qatar și Maroc în încercarea de a influența procesul decizional al Parlamentului European.

Qatar și Maroc neagă cu tărie acuzațiile, calificându-le drept afirmații nefondate.

Peste 1,5 milioane de euro în numerar au fost confiscate în zeci de raiduri, inclusiv 150 000 de euro de la reședința lui Kaili din Bruxelles.

În afară de Giorgi și Kaili, alte trei persoane au fost acuzate penal: fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și europarlamentarul belgian Marc Tarabella, ambii aflați încă în închisoare, împreună cu directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca, care a fost eliberat la începutul lunii februarie.

Un alt eurodeputat socialist, Andrea Cozzolino, a fost arestat luna aceasta în Italia și se luptă pentru extrădarea în Belgia.

Panzeri, presupusul lider al schimburilor de bani, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu autoritățile belgiene prin care își recunoaște vinovăția de dare de mită și se angajează să împărtășească informații „revelatoare”.

Update 16 februarie, 2023, ora 23.01. Eva Kaili, eurodeputata greacă aflată în centrul scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European, a primit joi ordin să rămână în închisoare pentru încă cel puțin două luni, în ciuda rugăminților avocatului său pentru o eliberare sub supraveghere electronică.

Deputata în cauză se află în arest preventiv din 9 decembrie, când a fost arestată de poliția belgiană după ce ar fi fost prinsă în flagrant delict.

Imunitatea sa parlamentară a fost ridicată pe loc, iar ulterior a fost acuzată de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani.

În reședința sa din Bruxelles au fost găsiți peste 150.000 de euro în numerar.

Decizia de prelungire a detenției lui Kaili a fost luată de un judecător belgian după o audiere joi dimineață, 16 februarie, la Bruxelles, în timpul căreia avocații acesteia au denunțat separarea ei continuă de fiica sa de 23 de luni și au cerut eliberarea ei cu brățară electronică.

Echipa sa de apărare insistă în continuare asupra nevinovăției sale și intenționează să facă apel la această decizie.

Partenerul de viață al lui Kaili și tatăl fiicei sale, Francesco Giorgi, rămâne, de asemenea, în închisoare, fiind acuzat de exact aceleași infracțiuni.

Europarlamentarul belgian Marc Tarabella, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca au fost și ei arestați și acuzați penal, ultimul fiind eliberat între timp, fără condiții.

Update 23 decembrie, ora 09.42. Justiţia belgiană a decis menţinerea în arest preventiv a eurodeputatei elene Eva Kaili, inculpată într-o anchetă pentru corupţie şi care a costat-o deja postul de vicepreşedintă a Parlamentului European.

Camera Consiliului din Bruxelles a refuzat cererea apărării de plasare a lui Kaili în arest la domiciliu, așa că a prelungit arestul preventiv cu o lună, a anunţat Parchetul federal belgian.

Update 20 decembrie, ora 20.20. Un suspect în marele scandal de corupție care zguduie Parlamentul Uniunii Europene poate fi predat Belgiei, a decis un tribunal italian.

Tribunalul din orașul Brescia, situat în nordul Italiei, a decis că Maria Dolores Colleoni poate fi dusă în Belgia, în baza unui mandat european de arestare care o leagă de scandal prin intermediul soțului său, fostul deputat european Pier Antonio Panzeri.

Instanța din Brescia a precizat că orice sentință va fi executată în Italia.

De asemenea, a precizat în decizia sa că, în cele din urmă, ar putea fi permisă și arestul la domiciliu în Belgia, unde procurorii investighează un plan de trafic de influență în numele Qatarului și Marocului.

Procurorul Giovanni Benelli a făcut publică decizia fără a oferi detalii. Avocații apărării sale au declarat că iau în considerare posibilitatea de a face apel la cea mai înaltă instanță din Italia.

Qatargate: Iubitul europarlamentarului Eva Kaili recunoaște mita

Update 15 decembrie, ora 18.35. Iubitul italian al politicianului european Eva Kaili a recunoscut rolul său în mita din Qatar și a implorat eliberarea acesteia pentru a putea avea grijă de copilul lor, potrivit unor documente judiciare.

Francesco Giorgi, în vârstă de 35 de ani, iubitul eurodeputatei grecești Eva Kaili, a mărturisit și și-a cerut scuze pentru scandal în fața magistraților din Bruxelles și a declarat că iubita lui, Kaili, nu a fost implicată.

Fosta vicepreședintă a Parlamentului European Kaili, în vârstă de 44 de ani, partenerul ei Giorgi, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și lobbyistul Niccolò Figa-Talamanca sunt acuzați de corupție, spălare de bani și crimă organizată.

Polițiștii belgieni susțin că grupul a primit banii de la oficiali din „statele din Golf”, despre care se crede că sunt din Qatar, ca parte a unui plan de cumpărare de influență în Parlamentul European.

Update 14 decembrie, ora 21.40. Eva Kaili, europarlamentarul suspectat că a acceptat sume mari de bani pentru a face lobby în favoarea Qatarului, nu s-a prezentat, așa cum era de așteptat, la audierea preliminară de miercuri de la Bruxelles.

Europarlamentarul grec se numără printre cele patru persoane acuzate de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani care trebuiau să se prezinte în fața unui judecător.

Procuratura federală a confirmat că Kaili a cerut o amânare și că va fi audiată în schimb pe 22 decembrie.

„Camera preliminară a confirmat arestarea preventivă” a partenerului lui Kaili, Francesco Giorgi, și a fostului europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri.

Niccolò Figà-Talamanca, secretarul general al organizației No Peace Without Justice, între timp, „rămâne în arest preventiv, dar în condițiile brățării electronice”.

Eva Kaili a fost arestată

Update 13 decembrie, ora 13.59. Parlamentul European a demis-o pe Eva Kaili din funcția de vicepreședinte. Decizia a fost aprobată cu 625 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și două abțineri, reprezentând o dublă majoritate de două treimi din voturile exprimate și o majoritate a deputaților care compun PE.

Update 13 decembrie, ora 11.58. Vicepreşedinta elenă a PE, Eva Kaili, arestată într-o anchetă pentru spălare de bani şi corupţie în Parlamentul European, a negat că a primit mită de la Qatar, a spus, marţi, unul dintre avocaţii săi. Între timp, șefa PE, Roberta Metsola, a anunţat că liderii tuturor grupurilor politice din legislativul comunitar au convenit asupra înlăturării colegei lor.

„Poziţia sa este că ea este nevinovată. Nu are nimic de-a face cu mita din Qatar”, a transmis avocatul Michalis Dimitrakopoulos. Întrebat dacă la domiciliul clientei sale au fost găsiţi saci cu bani, acesta a spus: „Nici nu confirm, nici nu dezmint, e confidenţial. Nu am nicio idee dacă au fost găsiţi bani sau câţi”. El a susținut că Eva Kaili „nu a avut nicio activitate comercială în viaţa sa”.

Update 12 decembrie, ora 13.48. Grecia anunță că îngheaţă toate activele vicepreşedintei elene a Parlamentului European, Eva Kaili, încarcerată la Bruxelles. Măsura împotriva eurodeputatei, exclusă din partidul socialist grec PASOK-KINAL, vizează conturile bancare, seifurile, companiile şi orice alte active financiare, explică autoritatea de luptă împotriva spălării banilor. Potrivit autorităților elene, activele vor fi înghețate și în cazul rudelor apropiate ale acesteia.

Update 12 decembrie, ora 10.00. Vicepreședinta Parlamentului European, Eva Kaili, a fost suspendată de Roberta Metsola, în urma anchetei declanșate de justiția belgiană pentru corupție. Astfel, șefa PE „a decis să suspende cu efect imediat toate puterile, îndatoririle și sarcinile care i-au fost delegate Evei Kaili în calitatea sa de vicepreședinte al Parlamentului European”.

„Acesta nu este un incident izolat”, a spus directorul Transparency International, Michiel van Hulten. „Deși acesta poate fi cel mai flagrant caz de presupusă corupție pe care Parlamentul European l-a văzut în mulți ani, nu este un incident izolat”, a explicat el.

Arestările recente au urmat unor raiduri la Bruxelles, în urma cărora procurorii belgieni au găsit 600.000 de euro cash. De asemenea, poliția a confiscat calculatoare și telefoane mobile. Potrivit cotidianului belgian L’Echo, „mai multe pungi pline cu bancnote” au fost găsite la domiciliul lui Kaili din Bruxelles.

Știrea inițială: Patru arestări avuseseră deja loc în capitala belgiană în cursul dimineții în același caz. Mass-media din Grecia și Belgia au relatat că unul dintre cei patru arestați este partenerul lui Kaili.

Partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat vineri seara că aceasta a fost „exclusă” din rândul membrilor săi.

Procuratura federală din Belgia a declarat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile în cadrul operațiunii de vineri.

Acesta a precizat că ancheta se concentrează asupra asistenților parlamentari europeni, dar că un fost europarlamentar a fost interogat.

„Timp de mai multe luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat o țară din Golf de a influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru fiind realizat prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri mari unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, a precizat biroul.

Kaili, implicată într-o mega anchetă

Parchetul nu a menționat numele țării aflate în centrul anchetei. Declarația sa de presă a făcut referire doar la un „stat din Golf”. Le Soir a identificat această țară ca fiind Qatar.

Beneficiarii sunt personalități cu „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în cadrul Parlamentului European.

Cvartetul arestat nu a fost identificat de către autoritățile belgiene, dar se crede că este vorba despre un director de ONG fără nume, liderul sindical Luca Visentini, fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri și un bărbat identificat ca fiind F.G., fostul asistent parlamentar al lui Panzeri cu legături cu grupul S&D și partenerul lui Kaili.

Kaili, în vârstă de 44 de ani, este un fost prezentator de televiziune grec și europarlamentar din 2014.

Contactat de Euronews, serviciul de presă al Parlamentului European a declarat că „Parlamentul European nu comentează procedurile judiciare”.

„Ca întotdeauna, Parlamentul European cooperează pe deplin cu autoritățile naționale responsabile. La fel și în acest caz specific”, au adăugat ei.