Viața românilor din Germania, Spania sau Italia, la fel de grea ca în România: scumpiri masive și la ei
Milioane de români se află în acest moment în Occident, în căutarea unui trai mai bun și în general cu gândul de a strânge un ban și a reveni acasă pentru a-și construi o nouă viață.
În general, avem foarte mulți români în statele mari și bogate ale Occidentului, cum ar fi Germania, Spania sau Italia, însă perspectivele pentru ei nu mai sunt deloc bune.
Criza nu ocolește nici țările bogate
Criza inflației, care face deja ravagii în România, nu ocolește nici statele bogate ale Europei. Conform Bloomberg, așteptările consumatorilor privind rata inflaţiei în zona euro au crescut uşor în august.
Cu alte cuvinte, sunt așteptate noi valuri de scumpiri și în statele din zona euro. Ce înseamnă acest lucru? Că și în Europa de Vest oamenii se vor confrunta cu presiuni financiare tot mai mari asupra bugetului, că va crește și mai mult costul traiului de zi cu zi și că va scădea nivelul economiilor, dacă oamenii nu găsesc resurse pentru a-și spori veniturile.
Probleme economice serioase pentru Occident
Din nefericire, dincolo de problemele legate de evoluția prețurilor, avem și pericole ce s-ar putea materializa într-o recesiune. Semnale de acest tip vin chiar dinspre cea mai puternică economie de pe continent, cea a Germaniei.
Citește și Îngrijorări în Germania privind o recesiune adâncă. Ce spun specialiștii
Conform celui mai recent raport al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), perspectivele economice pentru țară sunt presărate cu îngrijorare, lipsă de predictibilitate și pericole la tot pasul.
Instituția transmite că în cel de-al treilea trimestru al acestui an cea mai puternică economie din Europa va stagna.
Pericolele ce pun la pământ economia nemților vin din mai multe direcții, transmit analiștii. Cele mai mari probleme ar fi cauzate de faptul că partenerul economic principal al Germaniei, China, are la rândul său probleme de natură economică pe plan intern. De altfel, criza energetică a fost deosebit de puternică în Germania și efectele sale încă se simt în costul de producție.
„Lunile de iarnă se dovedesc a fi dificile – deși nu la fel de dificile precum se așteptau inițial”, a declarat economistul-șef al VP Bank, Thomas Gitzel.
„Prăbușirea severă a economiei germane rămâne absentă, dar o ușoară recesiune este încă în cărți.”