Viața pe altă planetă: Descoperirea uimitoare a telescopului James Webb ar putea schimba tot ceea ce știam
Datele obținute de telescopul spațial James Webb (JWST) au arătat că o exoplanetă din jurul unei stele din constelația Leului are unii dintre markerii chimici care, pe Pământ, sunt asociați cu organismele vii.
Exoplanetele sunt lumi care orbitează în jurul altor stele decât Soarele. Planeta în cauză poartă numele K2-18b. Este numită așa deoarece a fost prima planetă găsită care orbitează în jurul stelei pitice roșii K2-18.
Sistemul se află la aproximativ 124 de ani lumină distanță de noi
A determina cât de multă lumină atinge K2-18b este important pentru a evalua potențialul de viață al planetei. K2-18b orbitează mai aproape de stea sa decât Pământul: se află la aproximativ 16% din distanța de la Pământ la Soare.
În 2019, telescopul spațial Hubble a stabilit că K2-18b ar putea avea vapori de apă, sugerând că apă lichidă ar fi prezentă la suprafață. În prezent se crede că există oceane mari pe planetă.
Acest lucru a provocat un val de entuziasm la acea vreme, dar fără alte dovezi a fost doar un rezultat interesant și atât. Acum avem rapoarte că JWST a identificat dioxid de carbon, metan și, posibil, sulfură de dimetil în atmosferă.
JWST le oferă oamenilor de știință de la NASA speranțe pentru viitor
Metoda folosită pentru a determina ce se află în atmosfera unei exoplanete implică lumina dintr-o sursă diferită (de obicei o stea sau galaxie) care trece prin marginea atmosferei care este apoi observată de noi. Orice compus chimic va absorbi lumina la anumite lungimi de undă care pot fi apoi identificate.
Șansele de viață pe exoplaneta K2-18b sunt scăzute, dar nu imposibile. Aceste rezultate probabil nu vor schimba opiniile sau convingerile nimănui despre viața extraterestră.
În schimb, ele demonstrează capacitatea acestui telescop spațial. Puterea lui JWST nu constă numai în producerea de imagini incredibile, ci și în furnizarea de date mai detaliate și mai precise despre obiectele cerești în sine.