Viața de patron nu ne nici pe departe „roz”. Impresia angajaților e complet greșită, o duc foarte rău
În pofida a ceea ce cred foarte mulți dintre angajații obișnuiți de la noi din țara, viața patronilor români nu este nici pe departe lapte și miere. În ultimii ani, situația mediului privat românesc e una delicată, crizele și provocările fiind la ordinea zilei.
Faptul că firmele se confruntă cu probleme grave este evidențiat foarte clar de statistică. Cifrele oficiale indică o creștere semnificativă a dizolvărilor de firme din țara noastră, semn că tot mai mulți patroni nu mai pot să-și țină afacerile pe linia de plutire și aleg să pună lacătul pe ușă.
Firmele românești sunt cu un picior în groapă
Conform unui raport recent publicat de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), îm primele trei luni ale anului curent, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 28,51%, până la 10.709. Prin comparație, în perioada ianuarie – martie 2022, numărul firmelor ce ajunseseră în această situație era de doar 8.333.
Pe de altă parte, există și vești bune legate de sectorul nostru privat, în sensul în care avem o creștere constantă a numărului de investitori străini care vin la noi în țară să facă afaceri. Concret, potrivit datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în 2022, cu 25,5%, față de anul 2021. Vorbim practic despre 7.368 de unităţi nou înființate la noi în țară, de către oamenii de afaceri de altă naționalitate. Numai în ultima lună din 2022 am avut nu mai puțin de 495 de firme nou înființate, al căror capital este străin, semn că oamenii de afaceri au vrut să intre triumfal în 2023, deja patroni în România.
În ansamblu, referindu-ne la capitalul social subscris pentru cele mai bine de 7.000 de noi firme, avem în vedere 45,567 milioane de dolari. De precizat că nu doar numărul firmelor străine este mai mare decât în 2021, ci și capitalul social subscris a înregistrat o evoluție pe un trend pozitiv, cu plus 5%.