26 apr. 2023 | 10:17

Viața de patron în România, mai grea ca niciodată: schimbările din Codul Fiscal te fac să te muți la țară, să te apuci de agricultură

ACTUALITATE
Viața de patron în România, mai grea ca niciodată: schimbările din Codul Fiscal te fac să te muți la țară, să te apuci de agricultură

Primele trei luni din 2023 au venit la pachet cu mai multe modificări fiscale menite să facă viața patronilor din România semnificativ mai dificilă decât era oricum. Ca referință, Codul Fiscal a înregistrat deja trei schimbări majore în acest an.

Conform datelor analizate de NextUp Solutions, citate de Economedia.ro, Codul Fiscal a înregistrat în acest modificări ce vizează veniturile din salarii, abonamentele sportive și panourile solare. Cel mai mari modificări au fost introduse în legislație prin OG 16/2022 și OUG 168/2022, cele două ordonanțe făcându-și simțite efectele în piață de la începutul acestui an.

De exemplu, angajatorii sau managerii de resurse umane, împreună cu contabilii, au fost nevoiți să regândească modul de calcul al deducerilor de bază. Nu de alta, dar au fost introduse deduceri noi pentru părinții care au copii înscriși într-o formă de învățământ, dar și pentru angajații cu până la 26 de ani. De asemenea, au fost nevoiți să limiteze la 33% scutirile din salariul de bază al angajatului și să integreze noile beneficii stabilite prin lege, precum abonamentele sportive

Ce trebuie să știe angajatorii în 2023

„Unele modificări, precum cele care țin de deduceri, se justifică, dat fiind faptul că modul lor de calcul n-a mai fost schimbat din 2018. Altele au fost neclare și i-au bulversat pe antreprenorii din România. S-au generat modificări ale declarațiilor, cea pentru veniturile din salarii fiind una dintre cele mai afectate. Ar fi fost bine pentru mediul privat ca acestea să vină cu informații complete de la început. Au fost introduse și noi informații declarative referitoare la beneficiile impozabile și neimpozabile, care până acum nu existau și al căror scop este pur statistic. 

Per total, volumul de muncă al antreprenorilor și contabililor pentru adaptarea la noile modificări și condiții a crescut cu aproximativ 25%, iar aceste ore în plus nu se pot recupera din venituri. Dacă vorbim despre cei care s-au trezit pe lista contribuabililor mijlocii de la 1 ianuarie, lucrurile sunt și mai complicate. Efortul financiar și logistic de a te conforma la tot ce înseamnă SAF-T este foarte mare”, declară Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.  

Un pic frustrant este că schimbările din Codul Fiscal se află doar la început, vehiculându-se o rescriere completă a documentului legislativ, ultima fiind din 2015. Rămâne doar să vedem dacă modificările vor avea termen îndelungat de aplicare sau se va dori resimțirea lor în piață de pe o zi pe alta.

”Dacă schimbările vor veni clar, transparent, cu o perioadă decentă de implementare, atunci și reacția antreprenorilor locali va fi una pozitivă. Să nu mai spunem că mai multe business-uri de succes ar însemna și mai mulți bani la bugetul de stat”, a concluzionat Roxana Epure. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele