01 aug. 2023 | 18:03

Vești proaste pentru toți românii. Guvernul Ciolacu, aspru criticat:„Vom plăti dobânzi mai mari și ne vom împrumuta mai mult”

ACTUALITATE
Vești proaste pentru toți românii. Guvernul Ciolacu, aspru criticat:„Vom plăti dobânzi mai mari și ne vom împrumuta mai mult”

Gaura în buget și felul în care Guvernul Ciolacu vrea să taie cheltuielile statului pentru a o acoperi naște noi critici. De data aceasta, fostul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu, explică faptul că România va ajunge să plătească dobânzi și mai mari și se va împrumuta și mai mult. El a declarat că gaura bugetară nu trebuie să fie acoperită prin creșteri de taxe sau taxe noi, pentru că acest lucru va dăuna economiei țării.

Dan Vîlceanu, critici pentru măsurile luate de coaliția PSD-PNL

Dan Vîlceanu nu e de acord cu noile măsuri luate de Guvernul Ciolacu pentru reducerea cheltuielilor la stat, anunțate de liderii coaliției PSD-PNL. Fostul ministru de Finanțe spune că aceste măsuri nu vor avea efectele scontate, ci dimpotrivă, „România va plăti dobânzi și mai mari și se va împrumuta mai mult decât a făcut-o până acum”.

„Tot ceea ce ne interesa pe fiecare dintre noi era ca această gaură de la buget să nu fie plătită de către cetățeni prin creșteri de taxe sau taxe noi.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla putem să spunem că asistăm la un început, un început care dacă vă aduceți aminte l-am avut și anul trecut, l-am avut și anul ăsta prin acea ordonanță a austerității cum a fost ea numită și iată că nimic nu s-a întâmplat.

Tot ceea ce îmi doresc eu este ca măcar statul să respecte deciziile pe care tot statul le ia.

Atunci când emit o ordonanță de urgență de măsuri fiscale sau e reducere a unor cheltuieli bugetare să țină cont de ea și să aplice ceea ce scrie acolo.

Altfel, ne păcălim noi pe noi. Vom ajunge peste câteva luni sau la anu să discutăm iarăși subiectul ăsta și Guvernul să ne spună iarăși că ia în considerare să crească taxe pentru că a luat tot felul de măsuri de reducere de cheltuieli care nu au avut efect. Este evident că te uiți la lucruri care au efect, cum ar fi creșterea TVA sau a unor impozite”.

Deficitul bugetar crește

Dan Vîlceanu a explicat faptul că Ministerul de Finanțe a crescut necesarul de finanțare prin împrumuturi, lucru care înseamnă că deficitul bugetar va fi și mai mare.

„Tocmai ministru de Finanțe a anunțat că a crescut necesarul de finanțare pentru anul ăsta și evident că acest necesar de finanțare a crescut tocmai pentru că statul a cheltuit mai mult decât și-a permis.

Au văzut că până la finalul anului vor avea un deficit și mai mare și au înțeles să modifice necesarul de finanțare pe anul ăsta.

E un alt semnal care ne spune că Ministerul de Finanțe, Guvernul României, statul român recunoaște faptul că vor avea un deficit mult mai mare, că măsurile pe care le anunță acum nu vor fi de ajuns pentru a acoperi această gaură și faptul că România va plăti dobânzi și mai mari și se vor împrumuta și mai mult decât a făcut-o până în prezent.”, a spus el.