Vești bune pentru România. Economia crește în acest an. Banca Mondială, avertisment privind creșterea impozitelor
Banca Mondială preconizează că economia României va crește cu 2,6% în 2023 , sub creșterea potențială pe care o estimează la 3,7%, dar aceasta poate fi atinsă doar dacă țara face reforme structurale, conform oficialilor Băncii Mondiale.
Banca Mondială, estimare pozitivă pentru România
În cadrul evenimentului de prezentare a celei de-a noua ediții a „Regular Economic Report: Energizing Europe—Inclusive Growth: Inflation Chipping Away Income Gains”, oficialii Băncii Mondiale au vorbit despre efectul negativ pe termen scurt privind majorările de taxe discutate în Guvern.
Totuși, pe termen lung, majorările de taxe ar trebui să fie însoțite și de reforme structurale, au spus aceștia.
Tot Banca Mondială a subliniat care ar trebui să fie principalele reforme realizate de România ca să își atingă potențialul de creștere economică.
„Ce vedem în România, similar cu celelalte state membre, este că creșterea economică a încetinit. Asta vine pe partea de exporturi, deoarece vedem slăbiciune în zona euro, un partener major al României, vedem și o slăbiciune a consumului, care totuși este încă pozitiv, dar a avut loc o eroziune a veniturilor reale, după o inflație mare. Pe partea pozitivă, avem o contribuție pozitivă din partea investițiilor.
Per total, anticipăm pentru România ca creșterea economică să încetinească la 2,6% în 2023, de la 4,7% anul trecut. Aceasta este sub creșterea potențială pe care o estimăm la 3,7%. Prețurile la energie s-au diminuat, dar rămân cu 35% peste media anilor 2018-2021. Dar chiar și cu prețuri la energie mai mici, inflația rămâne mare și în UE, și în România. Unele cauze sunt externe. În cazul României, șocurile externe au fost exacerbate de punctele slabe ale economiei care au precedat șirul de crize.
Mă refer la dezechilibrele externe ample pe care le vedem, în special problema deficitului „geamăn”, respectiv deficitul de cont curent și deficitul fiscal. Iar după ultimii ani de relaxare fiscală, fără consolidare fiscală, este greu de văzut calea de scădere a deficitului. Am constatat că, dacă România ar face un pachet complet de reforme, ar putea crește potențialul de creștere la 5,2% pentru restul acestui deceniu. Deci, de la 3,7 la 5,2%.
Aceasta este în medie pe an pentru restul deceniului. Această creștere ar putea face o diferență semnificativă în ceea ce privește rata de convergență. Deci, în loc ca venitul României să ajungă la nivelul mediu al UE în anii 2040, așa cum se întâmplă în scenariul de bază, ați putea vedea alinierea standardelor de viață la nivelul UE în anii 2030”, a declarat Collette Mari Wheeler, economist senior al Băncii Mondiale, scrie Economedia.ro.