27 iul. 2023 | 18:25

Vești bune pentru prosumatori, s-a schimbat legea: ce se întâmplă cu banii pe curentul generat

ACTUALITATE
Vești bune pentru prosumatori, s-a schimbat legea: ce se întâmplă cu banii pe curentul generat

Un nou proiect de lege îți va facilita compensarea financiară la distanță de o lună, nu după 2 ani.

Inițiativa legislativă are ca scop modificarea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice, arată Profit.

„Zeci de mii de cetățeni au ales, până acum, să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii. Cu toate acestea, sistemul de compensare prevăzut în legislația actuală creează dificultăți inutile. În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producție de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior.

Astfel, aceștia pot solicita abia după 24 de luni o compensare financiară în cazul în care încă dispun de o balanță pozitivă. Problema principală este că acest sistem poate deveni victima unor disfuncționalități.

O veste excelentă

Mai mult, au existat cazuri în care furnizorii au ezitat să emită facturi în cazurile în care exista un surplus de producție și cum perioada de 24 de luni se calculează de la data primei facturi, intervalul efectiv de doi ani se decala, în defavoarea prosumatorului. Prin acest proiect de lege vrem să îmbunătățim acest sistem”, a declarat senatorul UDMR Antal Lóránt, inițiatorul proiectului.

Proiectul de lege prevede și crearea unor alternative în ceea ce privește modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată. Pe de o parte, valoarea acesteia ar putea fi folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiția ca aceeași companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât și de gaze naturale.

Mai mult, prosumatorii ar putea solicita donarea surplusului unor alți consumatori aparținând aceluiași furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, școli sau chiar pentru punctele de consum deținute de alți membri ai familiei, arată sursa citată.

În perioada care urmează, proiectul de lege va fi dezbătut în cadrul comisiilor de specialitate, ceea ce va avea loc, cel mai probabil, odată cu începutul sesiunii parlamentare de toamnă.