08 aug. 2023 | 00:35

Vouchere Sociale 2023 – când intră banii pe cardurile pentru alimente în august: anunțul așteptat de milioane de români

ACTUALITATE
Vouchere Sociale 2023 - când intră banii pe cardurile pentru alimente în august: anunțul așteptat de milioane de români

Peste 1,5 milioane de români primesc vouchere sociale de 250 de lei la fiecare două luni în 2023. Principalii recipienți și cei mai vulnerabili sunt pensionarii care se încadrează în limita superioară de venit. Din păcate, chiar și cei eligibili pot pierde accesul la tichetele de masă de la stat.

Dacă este prima oară când auzi de vouchere sociale, merită să ai în vedere că acestea sunt oferite prin programul ”Sprijin pentru România” la fiecare două luni. Au o valabilitate de 12 luni din momentul în care le-ai primit și pot fi utilizate doar către beneficiarul care are numele înscris pe card. Ajutorul total este de 1500 de lei defalcat în rate de către 250 de lei.

Cine pierde voucherele sociale

Conform legislației în vigoare din România, vouchere sociale pot fi folosite în mod exclusiv pentru achiziție de alimente de bază și mese calde. Nu poți achiziționa țigări sau alcool din ele, iar dacă un comerciant alege să facă asta, amenzile sunt fabuloase. Următorul virament pe cardurile de vouchere sociale se va realiza pe 15 august.

Din păcate, conform ordonanței de urgență nr.63 din 9 mai 2022, există mai multe categorii de români eligibili pentru a primi vouchere sociale care pierd acest drept. Este vorba, în principal, de persoanele care părăsesc România, cei care primesc decizii de condamnare sau care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Având în vedere că acei bani facilitează accesul la un trai decent pentru foarte mulți români, particularitățile legislative de acordare vin ca o lovitură destul de mare. Punctual, „sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele