23 apr. 2023 | 19:10

Vestea momentului pentru toți angajații de la privat din România. Se dau vouchere de 1.450 de lei

ACTUALITATE
Vestea momentului pentru toți angajații de la privat din România. Se dau vouchere de 1.450 de lei

Angajații din mediul privat din România ar putea beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei anual. Află în ce stadiu se află proiectul de lege și ce stă la baza acestei decizii.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului a afirmat că în prezent, există un proiect de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță și angajaților din mediul privat. În acest sens va fi eliminată inechitatea dintre angajații mediului privat și bugetari.

Comisia de antreprenoriat și turism din Senat a lansat mai multe consultări cu mediul de afaceri și cu operatorii HoReCa care a avut subiect principal acordarea de astfel de vouchere de vacanță angajaților din mediul privat, după cum se arată în proiectul de lege.

Consultarea a avut loc la invitația Prefecturii Argeș, iar la consultare a participat și Alina Gorghiu alături de președintele Comisiei pentru antreprenoriat și Turism, Eugen Țapu Nazare, dar și senatorul Vlad Mircea Pufu, membru al aceleiași comisii.

Peste 50 de reprezentanți ai sistemului privat din județul Argeș au luat, la rândul lor, parte la consultare, prezentându-și dorința unei astfel de oportunități, însă este necesar ca legea să fie adoptată sub o formă care să prezinte avantaje atât angajaților , cât și antreprenorilor.

„Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare.

Angajații din mediul privat ar putea beneficia de vouchere de vacanță

Președintele interimar la Senatului, Alina Gorghiu a venit la rândul său cu precizări în ceea ce privește impactul pe care noul act normativ l-ar putea avea asupra unor domenii ale economiei menționând că această lege este una necesară, venind la pachet cu mai multe beneficii.

Dintre beneficiile enumerate de către Alina Gorghiu se numără și eliminarea inechității între salariații sistemului public și cei din sistemul privat, încurajându-se încheierea contractelor de muncă și reducerea presiunii fiscale, având în vedere că în prezent, costul fiscal/angajat este de peste 40%, fiind cel mai mare din UE. De asemenea, o parte din valoarea voucherelor se vor întoarce în economia statului și vor sprijini sectoare importante precum turismul și HoReCa.

„Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, a declarat, la rândul său, senatorul Vlad Mircea Pufu.

Noul act normativ a primit vot pozitiv din partea Consiliului Economic și Social, iar unii lideri politici au afirmat că a primit susținerea din partea tuturor formațiunilor politice din coaliția majoritară a Parlamentului.