Vestea momentului pentru românii cu card bancar, ce trebuie să facă cu banii. Nevoia de cash, mai importantă decât crezi
În timp ce foarte mulți români s-au obișnuit să facă plăți cu telefonul sau chiar cu ceasul inteligent, realitatea din cea mai mare parte a României atestă cei care abia așteaptă să fugă de numerar s-ar putea să fie cei inadaptați.
Niciodată nu a fost mai important ca oamenii să facă un efort conștient de a avea niște bani în portofel în numerar. Dincolo de abstractul ”nu știi când ai nevoie”, există o serie de scenarii cu care te-ai putea confrunta și în care nu te ajută banii din cont, de pe Revolut sau orice alt serviciu sau card digital. O serie de sfaturi pe marginea acestui subiect au venit de la economistul Adrian Negrescu într-o intervenție la Antena 3.
De ce ai nevoie de numerar în casă și nu te ajută banii pe card
În condiții ideale, din momentul în care ți-a intrat salariul pe card, ar trebui să scoți minim 500 de lei și să-i ai în casă. Nu de alta, dar nu știi când ți se sparge o țeavă, se strică un robinet sau ți se arde o priză, iar când vine un meseriaș să te ajute să-ți rezolvi problema, aceluia nu-i poți plăti cu cardul.
„Cred că e de luat în considerare să păstrăm și bani cash. Adică să și scoatem bani de pe card la salariu. Cât priveşte suma pe care e bine să o retragem, depinde de veniturile fiecăruia.
Dar un minim de 500 de lei în casă e bine să ai cash, pentru că, de exemplu, dacă ți se sparge o conductă și îți vine un meseriaş să-ți repare conducta, nu poți să plătești cu cardul. De aceea, trebuie să ai bani cash”, a explicat economistul pentru sursa citată.
Nu în ultimul rând, în situația în care trebuie să mergi la magazinul din colțul străzii să cumperi o pâine sau alte ”urgențe”, șansele ca plata cu cardul să reprezinte o imposibilitate sunt semnificative. Se întâmplă foarte des în România. În mediul rural, de exemplu, 30-40% dintre magazine nu au disponibilă plata cu cardul. Situația este similară și în orașele mici.