08 iul. 2023 | 09:00

Vestea momentului pentru pensionarii români: dezastrul din sistemul de pensii, confirmat oficial. Nu o să mai aibă cine să le plătească

ACTUALITATE
Vestea momentului pentru pensionarii români: dezastrul din sistemul de pensii, confirmat oficial. Nu o să mai aibă cine să le plătească

Deja de câțiva ani, se vehiculează numeroase probleme legate de sustenabilitatea sistemului de pensii de la noi. Cu toate acestea, cei mai vulnerabili dintre români s-au bucurat de majorări după majorări și se anunță noi creșteri înainte de finele anului. Sacul pare însă să se apropie de fund.

Conform analiștilor, românii care se vor pensiona în următorii 10 ani vor fi nevoiți să supraviețuiască cu doar 30% din valoarea salariului din perioada activă. În contextul în care tranziția de la un venit la altul va fi dificil sau imposibil de suportat, posibilitățile nu sunt foarte multe pentru respectiva categorie de români. Creșterea costurilor de trai va obliga noii pensionari fie să rămână în câmpul muncii, fie să se gândească serios să plece din țară, să-și vândă locuința (cei care o au) sau să opteze pentru alte variante radicale.

Cum am ajuns într-un sistem de pensii rupt de realitate, în România

De mai mult timp, Bugetul Național de Pensii se confruntă cu probleme majore de sustenabilitate, în contextul în care numărul cotizanților scade pe zi ce trece, fie din pricina natalității negative, fie a migrației agresive. În același timp, cheltuielile necesare unui trai la limita decenței nu mai sunt de mult timp rezonabil pentru cei mai mulți dintre români.

Ca să înțelegi realitatea din piața autohtonă, este suficient să ai în vedere că Institutul Național de Statistică (INS) a asociat, în cea mai recentă analiză a sa, valoarea de 4600 de lei pentru cheltuielile necesare vieții în cadrul unei familii din România. În timp ce venitul mediu a fost stabilit la 6200 de lei, ca banii rămași pentru bunuri și/sau vacanțe să graviteze în jurul valorii de 1600 de lei lunar. În mod realist însă, câteva milioane de familii nu au nicio șansă să ajungă vreodată la venitul respectiv, conform datelor Antena 3.

Tot INS explică faptul că, în primul trimestru al acestui an, numărul mediu de pensionari a fost în România de 4.983.000 de persoane, în scădere cu 9.000 comparativ cu T4 2022. Astfel, s-a ajuns la un raport de 8 la 10 în țara noastră între pensionarii de asigurări sociale de stat și salariați, chiar dac există numeroase situații mult mai grave în județe, 15 pensionari la 10 angajați în Teleorman sau 14 pensionari la 10 salariați în Vaslui.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele