18 apr. 2023 | 06:00

Vestea dimineții pentru pensionarii români despre reforma pensiilor: când vine marea schimbare, cine va avea de suferit

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru pensionarii români despre reforma pensiilor: când vine marea schimbare, cine va avea de suferit

De câteva luni, se vehiculează din ce în ce mai multe o reformă radicală a sistemului de pensii din România. Există și un proiect care trece prin Parlament la această oră pe marginea subiectului, dar particularitățile transformărilor sunt cel puțin problematice.

Conform unor surse citate de Realitatea.net, reforma sistemului de pensii din România se va materializa abia în luna iunie a acestui an. Abia atunci vom afla ce se va întâmpla cu pensiile speciale din țara noastră, dar, mai ales, ce schimbă va suferi majoritatea pensionarilor, aproximativ 5 milioane de români.

Pensiile speciale nu pleacă nicăieri, momentan

În timp ce pensiile speciale continuă să fie infime pentru un număr record de pensionari, coaliția de guvernare se fofilează când vine vorba de implementarea unui sistem pentru desființarea pensiilor speciale. Autoritățile par să fie pregătite să piardă sume fabuloase din PNRR doar pentru a oferi în continuare zeci de mii de lei pe lună magistraților și altor categorii privilegiate.

Un lucru pare însă să fie sigur. În luna iunie a acestui an, reforma pensiilor speciale și a pensiilor uzuale va ajunge în lumina reflectoarelor cu o nouă formulă de calcul, cu recalcularea dosarelor, dar și, în mod regretabil, cu creșterea vârstei de pensionare, cel puțin în cazul femeilor.

Pe partea de pensii speciale, deși există câteva intenții pozitive, precum interzicerea cumulării pensiei cu salariul, deja au fost anunțate excepții importante la acel mecanism, începând cu președintele BNR, Mugur Isărescu. Printre celelalte scenarii vehiculate se numără impozitarea progresivă și eliminarea unei părți din sporuri.

Având în vedere numărul mare de angajați la stat din rândul pensionarilor speciali, interzicerea cumulării celor două venituri este un subiect sensibil, după cum a insistat și Marius Budăi în urmă cu câteva zile.

„Interzicerea cumului pensiei cu salariul la stat este un subiect extrem de sensibil care trebuie discutat cu atenţie pentru că vorbim de mai multe categorii. Nu acel cumul de salarii pentru cei care au trecut de 65 de ani şi care o viaţă au contribuit într-un sistem şi Constituţia le garantează dreptul şi la muncă şi la pensie, nefăcând deosebirea între sistemele private sau de stat”, a insistat ministrul Muncii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele