12 mai 2023 | 06:30

Vestea dimineții pentru pensionarii români: care este ”soluția minune” la problema pensiilor, cum se recalculează

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru pensionarii români: care este ”soluția minune” la problema pensiilor, cum se recalculează

Când vine vorba de pensiile românilor, o reformă semnificativă și relevantă a fost amânată timp de foarte mult timp, dar presiunea din partea Bruxelles-ului este foarte mare, iar dacă autoritățile de la București nu grăbesc un pic procesul, există un risc real ca țara noastră să piardă fonduri europene în valoare de miliarde de euro.

Cristian Păun este profesor de economie și, în această săptămână, a explicat viziunea sa asupra soluționării problemei pensiilor speciale. Având în vedere că propunerile din partea administrației centrale sunt destul de abstracte și, cel mai probabil, vor fi respinse de Comisia Europeană, la momentul de față, riscăm să pierdem sume fabuloase din PNRR.

Care sunt pensii speciale, pensii militare, cum se reformează sistemul

În opinia profesorului Cristian Păun a ținut să menționeze că, în opinia lui, pensiile militare ar trebui considerate pensii speciale pentru simplul fapt că reprezintă o derogare de la pensiile normale, cele pentru care se plătesc contribuții la stat, se cotizează la Pilonul I.

„Probabil că o să existe o ordonanță de urgență, deși nu știu dacă se poate da așa ceva pe această chestiune. Până la urmă ce îmi este mie mai neclar este ce se înțelege prin această pensie specială. Din ce văd eu în spațiul public, PNL nu consideră pensiile militarilor ca fiind pensii speciale, încă e neclară toată această situație.

După caracteristicile pe care le au pensiile militarilor și cei din Poliție, SRI, ne îndreptățesc să considerăm aceste pensii ca fiind speciale, o derogare de la pensiile normale, constituite prin cotizație la Pilonul I”, a afirmat prof. Cristian Păun, într-o intervenţie pentru B1TV.

Dacă era vreo surpriză pentru cineva, oficialul a explicat că problema nu este titulatura, suma asociată sau procentul din PIB pentru pensiile speciale, ci faptul că sunt venituri nedrepte protejate vădit de politicieni, mai ales într-o perioadă de austeritate cu care se confruntă România în prezent.

„Din punctul meu de vedere încă există o întreagă bulibășeală, pare că fiecare partid dintre cele de la guvernare se feresc să țină în brațe acest cartof foarte fierbinte.

Din punctul meu de vedere nu procentul din PIB contează, cuantumul acestor pensii, ci contează foarte mult că ele sunt nedrepte și că sunt speciale și nu normale.

Creează o castă apărată de un zid de politicieni, care au foarte multe privilegii, inclusiv privilegiul de a cumula această pensie cu salariul la stat, iar pe de altă parte nouă ni se cere austeritate”, a indicat profesorul de economie Cristian Păun.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele