11 iul. 2023 | 07:21

Vestea dimineții pentru pensionarii din România: așa știi că nu o să mai fie cine să ne plătească pensia

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru pensionarii din România: așa știi că nu o să mai fie cine să ne plătească pensia

Sustenabilitatea sistemului de pensii din România este de mult timp pusă sub semnul întrebării, în contextul migrației masive, a natalității negative și a îmbătrânirii populației. Nu ajută nici faptul că tinerii intră din ce în ce mai târziu în câmpul muncii.

Dragoș Pâslaru este președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) din Parlamentul European. În opinia lui, problema cu sistemul de pensii din România pleacă de la lipsa de sprijin pentru tinerii români. Acești nu sunt ajutați și încurajați, iar după cum atrage atenția oficialul, va duce la reacții anti-sistem și, pe termen lung, va încuraja extremismul naționalist.

Tinerii români nu ne vor plăti pensiile

“Problema tinerilor în România este una structurală. Nouă ne pleacă tineri din țară, din ce în ce mai mulți. Dacă întrebi în licee câți dintre elevi vor să rămână în țară, deja rata de răspuns este îngrijorătoare. (…)

Dacă noi, în România, n-o să ne adoptăm o politică de prioritizare a tinerilor și de a oferi oportunități, de a investi efectiv în tineri și în copii, aș adăuga eu, vom avea într-adevăr o problemă, că peste câțiva ani de zile n-o să mai avem cine să ne plătească pensiile.

Peste câțiva ani de zile vom constata că problemele tinerilor care simt că nu sunt ajutați de nimeni devin, de fapt, reacții antisistem și se încurajează zona extremismului naționalist.”, a declarat acesta pentru Pro TV.

Ca soluție pe termen lung, președintele EMPL a făcut referință la construirea unor centre de tinere, printre altele, pentru orientare profesională.

” România a avut 300 și ceva de milioane de euro, din care a folosit sub 10%, adică este este ceva absolut dramatic faptul că ai niște resurse atât de mari la dispoziție și nu le folosești. Unul din motivele structurale pentru care tinerii din România nu au oportunități e că noi nu avem organizații de de tineret sau centre de tineret bine dezvoltate.

În alte părți, în societatea occidentală, ai aceste centre de tineret care sunt administrate de tineri, pentru tineri, în care dacă ești un tânăr care îți cauți un loc de muncă, ți-e mult mai facil să discuți la un centru de tineret decât să te duci eventual la un ghișeu al Autorității Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, unde te ia foarte formal și birocratic și îți conferă niște lucruri care n-au nicio treabă cu lucrurile pe care tu vei să ți le dezvolți.”, a spus europarlamentarul.

Un pic stupid este că bani există și au încercat în continuare pentru astfel de proiecte, dar prioritățile autorităților au fost altele.

“Degeaba vrei să faci tranziție verde, degeaba vrei transformare digitală, autonomie industrială strategică, dacă nu investești în oameni. Și asta este o chestiune cheie – de la copii, tineri și tot ce înseamnă formare profesională.

Avem obiectiv acum ca să avem până la 80% din populație să poată să se formeze într-un anumit domeniu anual. În România rata este de mult sub 10%, deci noi noi nu înțelegem, de fapt, niște modificări profunde ale pieței muncii, în care locul de muncă nu mai este, că te duci la facultate, îți iei loc de muncă și ieși la pensie din locul respectiv de muncă.  Sunt niște schimbări majore pe care România și autoritățile din România le ignoră.”, a spus președintele EMPL

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele