07 iun. 2023 | 07:57

Vestea dimineții pentru 8 milioane de români, se adună la pensie: schimbarea mult așteptată, confirmată oficial

ACTUALITATE
Vestea dimineții pentru 8 milioane de români, se adună la pensie: schimbarea mult așteptată, confirmată oficial

O nouă inițiativă legislativă speră să remedieze o problemă foarte importantă legată de modul în care se calculează stagiul de cotizare la pensie, noi perioade vor fi asimilate pentru a întinde o mână de ajutor unei importante categorii de angajați.

Un nou proiect de lege ce urmează să ajungă în Parlament pentru dezbatere și vot speră să introducă în calculul stagiului de cotizare la pensie perioada de concediu medical pentru o boală cronică. În curând, aceea va fi considerată vechime în profesie. În condiții ideale, perioada de concediu va fi asimilată vechimii în momentul în care angajatul revine la muncă, pentru a nu pierde acea perioadă.

Se mărește vechimea la pensie cu anumite concedii medicale

„Este perioada cât un bolnav de cancer face tratament – nu din vina lui s-a îmbolnăvit – şi pe această perioadă contractul de muncă îi este suspendat. În momentul în care se întoarce, el nu mai are vechime în profesie.

Prin proiectul meu de lege institui ca această perioadă de concedii medicale să fie considerată vechime în profesie. Sunt doi piloni diferiţi, cotizaţie pentru pensie şi vechime în profesie.

Aici nu intră doar supravieţuitorii, intră şi aparţinătorii bolnavilor de cancer, intră şi femeile care îşi iau concedii pentru îngrijirea copilului, pentru maternitate, deci tot ce înseamnă concedii medicale susţinute poate pe zona unei boli cronice, sau a unor drepturi recunoscute în societate”, a transmis președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, menţionând că urmează să obţină semnăturile pentru proiect şi apoi să-l depună în circuitul legislativ.

După cum a insistat oficialul parlamentar, această inițiativă nu va pune presiune pe suplimentară pe bugetul de stat, ci, în opinia ei, va corecta ”o scăpare din partea Legiuitorului”.

„Prin această propunere legislativă, foștii pacienți se vor afla în aceeași situație cu oamenii care nu au avut niciodată acest statut în ceea ce privește drepturile ce se acordă în raport cu vechimea în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate în domeniile ocupării forței de muncă și al salarizării. Trebuie spus că, în acest moment, toate aceste tipuri de concedii medicale sunt recunoscute ca stagiu de cotizare.

Deci, nu va exista niciun fel de presiune asupra Bugetului de stat şi aşa destul de presat. Pur şi simplu, facem o corectură faţă de ceea ce consider că a fost o scăpare din partea Legiuitorului. Prin această lege, dorim ca bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă să aibă şansa firească de a concura pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat.

Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii”, a anunţat Nicoleta Pauliuc

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele