Vestea dimineții despre pensiile românilor: șansa de majorare vine de la Bruxelles
Momentan, subiectul pensiilor speciale a fost băgat din nou sub preș de către autorități, iar respectivele sume fabuloase au fost înlocuite cu problema procentului de 9,4% din PIB. Nu de alta, dar prin PNRR, România s-a angajat în fața Bruxelles-ului că nu va depăși niciodată acel procent cu pensiile românilor.
Din acest motiv, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mers la Bruxelles pentru a negocia eliminarea prevederii referitoare la pragul de 9,4% din PIB pentru pensii din Planul Național de Redresare și Reziliență. Practic, până pe 18 mai, când se încheie vizita cu pricina, ar trebui să obțină suficient de multă bunăvoință pentru a elimina particularitatea respectivă. În realitate, nu există niciun indiciu că vreo prevedere din PNRR poate fi renegociată.
Ce urmează pentru pensiile românilor
”O delegaţie a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, condusă de ministrul Marcel Boloş, efectuează în perioada 15-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles şi Luxemburg, în cadrul căreia au loc întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene.
Scopul deplasării este consultarea experţilor Executivului European în vederea atingerii potenţialului maxim pentru oportunităţile de investiţii pe care România le are prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avansarea discuţiilor pentru modificarea PNRR şi a discuţiilor necesare pentru închiderea Programelor aferente Politicii de Coeziune 2014-2020 fără să fie periclitate investiţiile strategice naţionale”, a anunțat MIPE, luni, într-un comunicat de presă.
Conform datelor oferite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dacă există circumstanțe obiective și justificări suficiente, o prevedere din PNRR poate fi eliminată.
”Printre solicitările transmise s-au evidenţiat o serie de modificări de substanţă ale măsurilor incluse în plan cu impact direct asupra descrierii din CID, precum şi asupra mecanismului de implementare, precum înlocuirea liniei de Metrou 4 cu linia de Metrou 6, înlocuirea descrierii din CID prin eliminarea procentului de 9,4% din PIB şi înlocuirea cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB şi modificarea indicatorilor cantitativi aferenţi ţintelor, precum şi posibilitatea solicitării de fonduri suplimentare pentru a acoperi necesarul de finanţare ca urmare a creşterii preţurilor”, arată MIPE.