Vestea dimineții despre pensiile a 8 milioane de români: ce se întâmplă cu fondurile de pensii
Nu mai puțin de 8 milioane de români cotizează în mod direct la fondurile de pensii private obligatorii Pilonul II, iar acestea tocmai au devenit semnificativ mai atractive, având în vedere o tranzacție iminentă.
Fondurile de pensii Pilonul II, în perioada imediat următoare, vor deveni al doilea cel mai mare acționar la Hidroelectrica, după statul român. În contextul în care furnizorul de energie tinde să devină cel mai important jucător din domeniu, după ce a explodat numărul de clienți, iar prețul practicat a fost mai mic decât concurenței, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că se va lista la bursă sub forma unui IPO (ofertă publică inițială).
Fondurile de pensii private obligatorii Pilonul II, acționar Hidroelectrica
Până la 18% din IPO-ul Hidroelectrica ar putea intra în mâinile fondurilor de pensii. Ca referință, în prezent, aceleași fonduri sunt acționari indirecți la furnizorul de energie, datorită faptului că dețin 30% dintre acțiunile Fondului Proprietatea, iar acesta din urmă este acționar cu 20% la compania de stat. Acest scenariu a ajuns în lumina reflectoarelor după ce, pe 26 mai, în Monitorul Oficial a fost publicată o notă potrivit căreia, dacă fondurile P2 depăşesc gradul de risc asumat prin prospect în cazul investiţiei la o companie de stat, se pot reîncadra în maximum 180 de zile.
Ca referință, în România, aproximativ 8 milioane de salariați contribuie la momentul de față cu 3,75% din venitul brut la fondurile de pensii private obligatorii, iar în perioada următoare, în mod direct, aceștia se vor ancora în piața de energie prin intermediul acțiunilor la Hidroelectrica. Acest lucru a fost imposibil în trecut, dar Ministerul Energiei a dublat expunerea pe care Pilonul II o poate lua la companiile de stat.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a jucat și ea un rol în luarea deciziei de mai sus, facilitând modificarea legislației din domeniul fondurilor P2. Până acum, respectivele fonduri puteau investi doar 5% din valoarea activelor într-o companie de stat, iar acum limita a fost crescută la 10%.