31 oct. 2023 | 09:21

Vestea dimineții de la Hidroelectrica, după raportul Curții de Conturi. Concluzia controalelor la cel mai mare furnizor de energie

ACTUALITATE
Vestea dimineții de la Hidroelectrica, după raportul Curții de Conturi. Concluzia controalelor la cel mai mare furnizor de energie

Hidroelectrica a făcut subiectul mai multor controale de la Curtea de Conturi în ultima perioadă, deși este cea mai profitabilă companie a statului român, iar numărul neregulilor găsite nu este unul deloc neglijabil.

În urma investigației desfășurat în această perioadă la Curtea de Conturi, oficialii Hidroelectrica au atras atenția asupra faptului că au colaborat cu organele competente, atât pe partea penală, cât și civilă, după ce au fost identificate mai multe activități suspicioase.

Citește și: Hidroelectrica „o dă de gard” cu aplicația. iHidro, suspendată înainte de lansare

Auditul de la Curtea de Conturi, o problemă pentru Hidroelectrica

Cel mai probabil, clienții Hidroelectrica nu au absolut niciun motiv de îngrijorare când vine vorba de relația cu furnizorul de energie în urma misiunii de audit cu titlul „Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”. În primul rând, investigațiile s-au desfășurat între 28 februarie și 7 iulie 2022, iar cercetările au vizat perioada 2019 – 2022, când compania era semnificativ mai mică decât la momentul actual.

Aparent, conform declarațiilor oficialilor Hidroelectrica, au fost sesizate organele competente atunci când au existat suspiciuni chiar și în interiorul companiei, printre angajați. Nu de fiecare dată a fost nevoie de un audit extern. S-au dorit parcurgerea tuturor demersurilor legale necesare pentru soluționarea suspiciunilor, atât pe partea de penal, cât și de civil.

Citește și: Avertismentul Hidroelectrica pentru toți clienții din România. Îți dispar banii din cont, noua tentativă de fraudă care face victime

Nereguli la Hidroelectrica

„Facem precizarea că, încă din timpul auditului, acolo unde au existat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât şi civilă.

În situaţia în care Hidroelectrica va identifica şi alte cazuri de neconformităţi, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcţie de natura celor constatate, se va adresa autorităţilor competente, după caz”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Hidroelectrica.

Este important de reținut că în urma auditului realizate de Curtea de Conturi au existat și câteva contestații la concluziile investigației, iar unele dintre ele au fost admise de către instituția de stat. „Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată. În conformitate cu procedurile interne ale Curţii de Conturi, Hidroelectrica a depus contestaţii, o parte dintre acestea fiind admise de către instituţia în cauză”, transmite Hidroelectrica.

Anunțul Hidroelectrica vine după ce luni, 30 octombrie, Curtea de Conturi a descoperit mai multe fapte în interiorul companiei care au dus la prejudicierea patrimoniului Hidroelectrica, iar pe marginea lor au fost sesizați procurorii. Din păcate, cel puțin momentan, întregul raport nu va fi făcut public.

„Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi – n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, a transmis Curtea de Conturi pentru news.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele