30 iun. 2023 | 06:00

Vestea dimineții de la Casa de Pensii, mesajul așteptat de milioane de români: vor primi a doua pensie, va fi mult mai simplu

ACTUALITATE
Vestea dimineții de la Casa de Pensii, mesajul așteptat de milioane de români: vor primi a doua pensie, va fi mult mai simplu

Milioane de români au plecat peste graniță să lucreze în ultimii 30 de ani și, deși mulți dintre ei au făcut-o ilegal, mai mulți au făcut-o cu acte în regulă, plătind impozite și acumulând vechime în țări precum Italia, Spania, Germania și nu numai. Acei oameni au dreptul la o pensie pentru perioada lucrată în occident, dar procesul pentru obținerea ei a fost atât de complicat, încât mulți au renunțat la a mai încercat să o obțină.

Din fericire, cel puțin când vine vorba de românii care au lucrat în Italia, viața lor s-a simplificat semnificativ și au șanse foarte mari să urmeze formalitățile pentru a-și primi pensia pentru perioada lucrată în peninsulă. În acest sens, a fost semnat în această săptămână un protocol între Casa Națională de Pensii Publice din România și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Republica Italiană. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut de Daniel Baciu, președintele CNPP.

Românii care au lucrat în Italia au o șansă în plus la o pensie mai mare sau o a doua pensie

Conform spuselor lui Daniel Baciu, noul protocol semnat cu autoritățile italiene va facilita sprijinirea asiguraților și beneficiarilor sistemului public de pensii din România și/sau Italia, pentru ca aceștia să își obțină mult mai ușor drepturile de asigurări sociale.

„Azi, 27.06.2023, a fost semnat Protocolul de colaborare între Casa Națională de Pensii Publice din România și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Republica Italiană.

Protocolul are drept scop sprijinirea asiguraților și beneficiarilor sistemului public de pensii din România și/sau Italia în vederea obținerii drepturilor de asigurări sociale.

În temeiul Protocolului menționat, asigurații și beneficiarii sistemului public de pensii din România și/sau Italia vor putea apela la serviciile ITAL – UIL România în vederea acordării, reluării în plată, recalculării drepturilor de pensie cuvenite din sistemul public de pensii român și/sau italian, precum și în vederea menținerii în plată a acestora”, a scris Daniel Baciu pe pagina personală de Facebook.

Printre altele, această colaborare între autorități va ajuta oamenii obișnuiți să obțină materiale informative și de documentare elaborate de una dintre părți sau în comun, de ambele părți, română și italiană.

”Colaborarea bilaterală între CNPP și ITAL – UIL se va realiza și prin punerea la dispoziția persoanelor interesate, a materialelor informative și de documentare elaborate de una din părți sau elaborate în comun de ambele părți, prin organizarea de campanii de informare a asiguraților și beneficiarilor celor două sisteme de pensii, în Italia și România.

Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Republica Italiană, prin intermediul ITAL – UIL România care funcționează pe teritoriul statului român prin intermediul Asociației Latina, va asigura serviciile care fac obiectul Protocolului menționat oferind cu titlu gratuit, asistență și consultanță cetățenilor români interesați de obținerea unei pensii comunitare”, a adăugat șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Pentru mai multe detalii desprinse din beneficiile noului protocol între România și Italia pentru românii care au lucrat sau lucrează peste graniță, cea mai rapidă cale este să te adresezi Casei teritoriale de pensii:

  • Casei Naționale de Pensii Publice, str. Latină nr. 8, sector 2, București, tel: 004 021 311 80 47, www.cnpp.ro;
  • ITAL – UIL România, Calea Moșilor nr. 258, bl. 4 bis, et. 1, ap. 2, sector 2, București, tel/fax: 004 021 212 37 37;
  • Caselor teritoriale de pensii din România, instituții competente în stabilirea și plata drepturilor de pensie în România”.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele