Vestea așteptată de milioane de români, crește salariul minim pe economie. Anunțul de la Guvern care se va simți la buzunare
Guvernul României, după un șir aparent infinit de decizii neinspirate, a provocat un deficit bugetar fabulos care, în final, trebuie acoperit din buzunarele românilor. Pentru că vin însă alegeri anul viitor, nu puteau lipsi din ecuație câteva măsuri populiste, precum creșterea salariului minim pe economie.
Până la finalul acestui an, deficitul bugetar al României trebuie să nu depășească 4,4% din Produsul Intern Brut. Din păcate, la final de mai, după doar 5 luni din 2023, deficitul ajunsese deja la 2,3% din PIB, un semnal de alarmă atât pentru Guvern, cât și pentru Comisia Europeană, Banca Mondială și celelalte instituții care măsoară lipsa de performanță a autorităților de la București. ”Soluția”, dacă o putem numi așa, constă într-un plan foarte stufos de reașezare a fiscalizării la nivel național, plan care, printre altele, include creșteri de taxe și impozite, respectiv introducerea de noi taxe.
Ce urmează pentru angajații români, pentru firmele din România
În primul rând, planul include o măsură anunțată cu surle și trâmbițe în urmă cu mai mult timp de către premierul Marcel Ciolacu, impozitarea cu 1% a veniturilor marilor companii, giganți care depășesc 100 de milioane de euro în încasări. În plus, vor fi impozitate sumele pe care marile companii le trimit în afara țării, încercându-se în acest fel stoparea externalizării profiturilor. Tot la populiste va intra și o nouă taxă pe bogăție care vizează un impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale a căror valoare depășește 500.000 de euro. Practic, anual, un dezvoltator sau un proprietar va plăti minim 5000 de euro impozit. Creșterea impozitului pe dividende de la 8 la 10% este de asemenea pe lista de discuții.
În ceea ce privește creșterea salariului minim pe economie, aceasta va avea loc în două etape, de la 3000 la 3300 de lei, de la 3300 la 3750 de lei. Salariul minim în construcții va sări de la 4000 la 4500 de lei. Supraimpozitarea salariilor care depășesc veniturile președintelui țării este de asemenea pe listă.
În privința viciilor, se dorește un impozit mărit de 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux. Nu în ultimul rând, se dorește reducerea cu aproape 200.000 de posturi a pozițiilor din administrație ”care nu sunt ocupate”, conform G4Media.ro.