06 nov. 2023 | 10:17

Veste uriașă pentru Simona Halep. Mărturia lui Patrick Mouratoglou poate influența puternic decizia de la TAS

SPORT
Veste uriașă pentru Simona Halep. Mărturia lui Patrick Mouratoglou poate influența puternic decizia de la TAS

Simona Halep (32 de ani) a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani de către cei de la ITIA, după ce sportiva din România a fost depistată pozitiv în toamna anului trecut.

Campioana noastră a fost acuzată pentru că a folosit o substanță interzisă, roxadustat, dar Halep a susținut mereu că nu este vinovată. Tocmai de aceea, ”Simo” a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), de la Lausanne (Elveția). Cazul poate lua însă o întorsătură neașteptată după cel mai recent gest făcut de antrenorul ei Patrick Mouratoglou. Francezul a spart tăcerea, astfel că mărturia sa pune cazul într-o nouă lumină. Rămâne de văzut și cum o poate ajuta la TAS declarația făcută public în al 12-lea ceas.

Patrick Mouratoglou: ”Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei”

Fosta campioană de la Wimbledon 2019 – după o finală de vis cu Serena Williams, scor 6-2, 6-2 -, a fost depistată pozitiv după un test antidoping pe care l-a dat la US Open 2022. La sfârșitul lui iunie 2023, Halep a fost audiată la tribunalul independent Sport Resolutions, de la Londra, după care a venit vestea cruntă la care nu se aștepta absolut deloc: patru ani de suspendare.

După o perioadă în care a avut nevoie să ingereze realitatea, Halep a trecut la contraatac. Mai întâi a vorbit de trădare, după care a apelat la TAS, în speranța că se va putea întoarce pe teren mai devreme de 6 octombrie 2026.

Cazul tenismenului american care a fentat controalele antidoping

Ce s-a intamplat cu tenismenul american care a fentat controalele antidoping.

Între timp, Patrick Mouratoglou a decis că este cazul să iasă public și să spună ce s-a întâmplat. Antrenorul francez și-a asumat întreaga vină și a spus că el este cel care i-a dat Simonei colagenul.

„Nu cred că ITIA a căutat adevărul în cazul Simonei și nu cred că au tratat-o într-un mod acceptabil. Sper ca WTA, ATP și PTPA să facă tot posibilul pentru a schimba un sistem care este «Distrugerea carierei jucătorilor nevinovați»”.

Patrick Mouratoglou a lăsat deoparte ITIA și și-a schimbat declarația, în speranța că noua sa abordare îi va oferi un punct de sprijin Simonei în noul proces, cel de la TAS. „Noi i-am propus să ia colagen. Noi i-am adus colagen de la o companie. Acest colagen s-a întâmplat să fie contaminat. Nu aveam de unde să ştim. Sunt responsabil pentru ce s-a întâmplat, pentru că este echipa mea. Eu sunt, de fapt, cel care i-a dat acel colagen. Am făcut toate testele posibile pentru a stabili că este vorba despre o contaminare“, a declarat Patrick Mouratoglou, pe Instagram.

Citește șiConcluzia teribilă a omului care verifica la ANAD medicamentele pe care le-a luat Simona Halep. Unde a greșit jucătoarea

Cristi Balaj: ”Abaterea rămâne, sportivii sunt răspunzători de orice substanță găsită în corpul lor”

Rămâne de văzut acum ce vor decide judecătorii de la TAS, în noua lumină a acestui caz, dar mai multe persoane importante din lumea tenisului, și nu numai, susțin că Simona nu este exonerată definitiv.

„Lipsa intenţiei şi a vinovăţiei semnificative, în măsura în care este demonstrată, duce, indiscutabil, la reducerea unei sancţiuni, dar, din păcate, abaterea rămâne, pentru că sportivii sunt cei care sunt răspunzători de orice substanţă care este găsită în organismul lor”, a spus Cristi Balaj, președintele lui CFR Cluj, dar fost președinte al celor de la Agenția Națională Anti-Doping.

Firicel Tomai, primul antrenor al Simonei Halep, a apreciat gestul lui Mouratoglou și speră acum ca declarația să o ajute pe sportiva noastră.

”Această declaraţie cred că a fost pusă şi în dosar la proces. E apreciabil că în ultimul ceas, antrenorul a acceptat realitatea şi a recunoscut”, a spus Tomai.

Despre cât de mult va fi ajutată Simona la TAS de mărturia lui Mouratoglou a vorbit și Mircea Meșter.

„Simona e absolvită moral strict pe speța Roxadustat, pentru că antrenorul și echipa ei și-au asumat public responsabilitatea pentru colagenul contaminat. Chiar dacă cicatricea rămâne și va fi deschisă pentru totdeauna. Din păcate, mulți citesc prima știre, puțini o urmăresc până la capăt. Și e normal.

Regulamentele spun că la nivel sportiv, Simona este responsabilă pentru 56ce găsesc testele antidoping în corpul său. Însă aceleași regulamente specifică o reducere serioasă a pedepsei dacă altcineva din echipă își asumă vina explicit. Chiar și-n al 98-lea ceas, cum face acum Mouratoglou”, a spus și Mircea Meşter, cunoscut jurnalist de opinie din România, conform adevărul.ro.

Jurnaliștii americani l-au criticat pe Mouratoglou după reacția în cazul Halep

Antrenorul francez și-a asumat responsabilitatea în cazul Halep, dar jurnaliștii americani susțin că acest gest ar fi venit mult prea târziu.

Ben Rothenberg, cunoscut la nivel internațional drept un profesionist în tenis, a salutat atitudinea antrenorului sportivei românce. A precizat totuși că Patrick Mouratoglou ar fi trebuit să își asume responsabilitatea pentru rezultatul Simonei Halep la testul anti-doping mult mai devreme.

„Este un pas mare, dar care vine târziu din partea lui Patrick Mouratoglou, care își asumă vina pentru rolul său în testarea pozitivă a Simonei Halep”, a punctat americanul.

Citește șiITIA nu a avut milă de Simona Halep, dar cu alți tenismeni nu a acționat la fel. Ce s-a întâmplat cu americanul care a fentat controalele anti-doping

Jurnalistul a mai subliniat că jucătoarei de tenis nu îi va fi ușor să își demonstreze nevinovăția în fața celor de  la TAS, iar asta pentru că gramajul de Roxadustat a fost mai mare decât cel prezentat de suplimentul ce i-a fost administrat.

„La TAS, pentru Halep va fi totuși o provocare (să își demonstreze nevinovăția – n.r.), deoarece cantitatea de Roxadustat identificat a avut o concentrație mult mai mare decât cea din supliment”, a conchis jurnalistul Ben Rothenberg.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele