19 oct. 2023 | 12:43

Veste bună pentru românii care au lucrat în Italia. Îți vezi mai ușor pensia comunitară

ACTUALITATE
Veste bună pentru românii care au lucrat în Italia. Îți vezi mai ușor pensia comunitară

Românii care au lucrat în Italia au parte de o veste bună. Dosarele lor de pensii ar putea fi soluționate într-un timp mai scurt, conform unui anunț făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, care a avut o întâlnire cu omoloaga sa italiană, Marina Elvira Calderone.

Românii care au muncit în Italia își vor vedea pensiile mai repede

Casele de Pensii din România au semnalat faptul că soluționarea dosarelor de pensii ale românilor care au muncit în Italia se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.

În acest context, ministrul Muncii din Italia a cerut ca 10 funcționari de la nivel central din minister să fie formați și să se ocupe special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA.

Astfel, angajații care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate. În prezent, numărul lor este de aproximativ 5.000.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000. Ca Pol de Competență, INPS Terni gestionează cel mai mare număr de cereri de obținere a pensiei comunitare în relația cu instituțiile române.

Românii, pe primul loc în topul imigranților din Italia

Un raport al Fundației Caritas și Migrante din Italia arată că unul din cinci străini rezidenți din Italia este român. În top urmează cetățenii marocani și albanezi (8,4% și 8,3% din total).

În prima zi a acestui an, Italia avea 5.050.257 de cetățeni străini rezidenți, o ușoară creștere față de datele definitive referitoare la anul precedent, când erau 5.030.716 de imigranți.

Numărul de copii născuți în Italia în familii de români conduce, de asemenea, topul nașterilor în familii de imigranți.

Însă, în perioada 2012 – 2021, noile nașteri din Italia în rândul familiilor alcătuite din cetățeni străini au scăzut cu 28,7%, trecând de la aproape 80.000 la mai puțin de 57.000.

După vârfurile de creștere înregistrate în prima decadă a anului 2000 (+45,2% între 2003 și 2004, +22,3% între 1999 și 2000), în ultimul deceniu, numărul noilor nașteri este în continuă scădere (-5% în ultimii doi ani).

Cel mai mare număr de nou-născuți a fost înregistrat în rândul familiilor române (19,4%), urmate de cele marocane (13,3%) și albaneze (11,8%).