11 iul. 2023 | 10:30

Vecinii unuia dintre centrele groazei, dați în judecată pentru că au sesizat autoritățile. Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz le-a cerut daune morale

ULTIMA ORĂ
Vecinii unuia dintre centrele groazei, dați în judecată pentru că au sesizat autoritățile. Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz le-a cerut daune morale

Vecinii unuia dintre centrele groazei au fost dați în judecată pentru că au sesizat autoritățile cu privire la indiciile pe care le-au observat în timp cu privire la relele tratamente pe care le primeau persoanele internate acolo. Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz le-a cerut chiar plata unor daune morale.

Vecinii unui centru al groazei, dați în judecată pentru că n-au fost nepăsători

Dezvăluirea a fost făcută de Silviu Munteanu, avocatul acestor vecini ai unui centru al groazei din Voluntari care nu au fost nepăsători în privința tratamentelor cumplite pe care le primeau cei internați în azil

”În luna martie a acestui an, Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva clienților mei pentru ca aceștia din urmă să fie obligați să plătească Asociației daune morale în cuantum de 3000 de EURO.

Din punctul de vedere al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz vecinii au comis un abuz de drept prin aceea că au făcut sesizări la instituțiile abilitate să ia măsuri.”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Avocatul a precizat că au fost făcute zeci de adrese la instituțiile abilitate să ia măsuri în legătură cu activitatea Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz începând cu luna octombrie a anului 2021. În plus, la Curtea de Apel București se află un dosar ca are ca obiect obligarea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) la revocarea licenței Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, ce era provizorie la momentul introducerii cererii.

Mesajul avocatului vecinilor

Mesajul avocatului vecinilor. Foto: Facebook/ Silviu Munteanu

A fost nevoie de acțiuni în instanță pentru ca autoritățile să răspundă sesizărilor

De asemenea, avocatul a dezvăluit că a fost nevoie ca el și colega sa Roberta Secuianu să facă numeroase solicitări la Primăria Voluntari, la Direcția de Sănătate Publică Voluntari, la AJPIS și ANPDPD – instituțiile ce au propus și emis autorizațiile acestei Asociații – și  la EUROPAVOL, companie ce administrează canalizarea din Voluntari).

”Pentru toate aceste instituții a fost necesar să facem acțiuni în instanță pentru a fi obligate să răspundă la solicitările noastre sau să ia măsurile legale ce se impun”, a precizat avocatul.

Totodată, avocatul a scris că dintre toate instituțiile cu atribuții de supraveghere și control a Asociației, ANPDPD a fost singura care a întocmit un raport corect.

Amintim că șeful ANPDPD, Mihai Tomescu, a fost demis de premierul Marcel Ciolacu după scandalul ”azilelor groazei” din Ilfov. Mihai Tomescu a spus că toate controalele făcute de instituția sa ”au fost realizate cu profesionalism și de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală”, în ciuda faptului că peste 100 de vârstnici au fost găsiți bătuți, înfometați și neîngrijiți în trei centre din Ilfov.

Pacienți grav bolnavi, lăsați fără medicamentație

Avocatul a precizat că raportul ANPDPD întocmit în luna noiembrie arată, printre altele, că în centrul din Voluntari există persoane bolnave de cancer cărora nu li se oferă medicamentația necesară, că există persoane cu diabet care sunt hrănite cu biscuiți și ceai, precum și că decontările către DGASPC sunt formale.

Silviu Munteanu a mai scris că a formulat o acțiune împotriva proprietarului imobilului, a Euroapavol și a Asociației, astfel încât instanța să oblige proprietarul să se racordeze la rețeaua publică de canalizare, iar Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz să își înceteze activitatea.

Centrul de Investigaţii Media (CIM) şi Buletin de Bucureşti (BdB) au precizat că vecinii au început să sesizeze autorităţile la o săptămână de la sosirea primelor persoane internate în centrul din strada Ştefan cel Mare din Pipera, Voluntari, administrat de Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz.

La data de 12 octombrie 2021, la o săptămână după ce aproape 30 de persoane aflate în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Sector 3 au fost date spre îngrijire permanentă în acel centru, vecinii au început să facă sesizări.

De-a lungul timpului, vecinii au făcut sesizări referitoare la faptul că vila în care funcţionează centrul nu este racordată la canalizare, precum și la faptul că auzeau țipete și zgomote din interiorul centrului.

Oamenii au semnalat și faptul că aveau loc frecvent incidente pentru care sunt chemate Poliţia şi SMURD-ul, precum și că găseau recipiente cu pastile aruncate peste gard la ei în curte.