29 mai 2023 | 10:33

Valuri de concedieri în rândul angajaților: unde se situează industria IT, se simte criza și la programatori?

ACTUALITATE
Valuri de concedieri în rândul angajaților: unde se situează industria IT, se simte criza și la programatori?

Criza financiară se resimte în toate domeniile de pe piața muncii. Iată unde se situează domeniul IT.

Cea mai mare problemă care se conturează la orizont pentru sectorul privat românesc e reprezentată de faptul că actuala criză a forței de muncă are toate șansele să se agraveze.

Conform datelor unui studiu privind încrederea în economie, managerii noștri au așteptări negative de la evoluția pieței muncii în continuare, în sensul că anticipează o adâncire a crizei de personal. Analiza arată că, potrivit așteptărilor liderilor companiilor locale, o criză a forţei de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflaţiei. Această opinie e împărtășită, conform studiului citat, de 74% dintre managerii români.

Dar ce se întâmplă în domeniul IT? E la fel de afectat de criză?

În acest context, Economedia i-a întrebat pe participanții Cluj Innovation Days despre efectele crizei în România și ce ar putea urma.

„Sunt semnale, sunt mișcări de disponibilizări, se vede reducerea numărului de proiecte – da, se întâmplă aceste lucruri. Dar eu rămân optimist vizavi de faptul că industria IT din România e încă parte a soluției și poate să vină cu servicii de IT competitive la nivel global, chiar dacă acum vedem un efect al valului din SUA”, a spus Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster.

Tot el a mai precizat că „ar fi vorba de niște sute de locuri de muncă la nivel național. Dar eu sunt aproape convins că destul de mulți dintre cei disponibilizați își vor găsi loc de muncă. Dificultăți mai mari au eventual juniorii, cei care au intrat în piață relativ curând. Dar cererea în continuare există”.

De asemenea, Daniela Popescu, prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), spune, potrivit aceleiași surse, că „noi în continuare suntem în faza în care nu producem suficienți absolvenți ca să acoperim nevoile pieței muncii. Chiar avem relații strânse cu companiile, avem extensii în regiune și nu reușim să producem pentru cât ar dori firmele să angajeze, mai ales pe zona de IT”.

„Sunt convinsă că firmele vor angaja în continuare, iar noi sperăm că vom reuși să facem față ca număr de absolvenți. Dar trebuie să ne schimbăm cu toții – și noi să o facem mai repede și mai dinamic, să facem față la ce trebuie acum pe piața muncii”, a completat prorectorul UTCN.

În concluzie, criza IT nu e prezentă în România, firmele vor angaja în continuare în acest domeniu, cu toate că în unele situații se resimte „valul” disponibilizărilor din SUA.