23 feb. 2023 | 16:07

Moscova amenință România, după ce a închis activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință

ULTIMA ORĂ
Moscova amenință România, după ce a închis activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință

Autoritățile române au suspendat, marți, activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

Potrivit comunicatului transmis de MAE, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat la sediul ministerului pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților românie.

„S-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă”

Update 23 februarie, ora 16.00. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, respinge categoric acuzația că Centrul Rus de Știință și Cultură este un „instrument de propagandă” și lansează un avertisment: „Demersul nu va rămâne fără răspuns”.

„Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși, pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță, nu poate fi numită „surpriză”.

Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”.

Activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură au fost și rămân orientate, în primul rând, spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare dintre cele două țări. Centrul găzduiește evenimente culturale, educaționale și sociale – expoziții de artă, prezentări ale regiunilor rusești, forumuri, conferințe, saloane de carte, proiecții de filme, concerte.

Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când, prin intermediul presei independente, unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă. Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva, despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori pur și simplu profitabil. Trebuie să trasăm limite clare. Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă”, a declarat Maria Zaharova.

La final, oficialul rus a lansat un avertisment: „Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”.

Știrea inițială: Ambasadorului rus i-au fost reamintite situaţiile repetate în care Centrul „s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric la nivelul opiniei publice româneşti”.

„Aceste derapaje s-au intensificat şi au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acţiunile derulate, centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele fireşti de consolidare a legăturilor culturale şi s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare şi disculpare a crimelor de război ale Federaţiei Ruse din Ucraina”, subliniază MAE.

Secretarul de stat pentru Afaceri Strategice Iulian Fota „a transmis dezaprobarea fermă a părţii române faţă de încercările constante ale părţii ruse de atacuri hibride şi dezinformare prin trunchiere şi manipulare premeditată a realităţii şi a făcut apel la aceasta din urmă să renunţe la asemenea practici”.

Suspendarea activităţii Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură, arată reprezentanţii MAE român.

Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă din Bucureşti a fost înfiinţat în baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură în oraşul Bucureşti, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013. În baza acordului menţionat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură şi Ştiinţă, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din Bucureşti.