Vai și amar de viața pensionarilor: se taie pensiile, de fapt, nu se măresc. E anunț oficial
Numeroase pensii de la noi din țară, cunoscute și sub denumirea de pensii speciale sau de serviciu, vor fi nevoite a fi supuse unor reforme aspre și, cel mai probabil, o să ajungă să fie micșorate în perioada următoare.
De vină ar fi măsurile prevăzute și asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru a primi finanțarea colosală de la Uniunea Europeană, ce e ne este necesară să ne redresăm economic după pandemie și să facem investiții ce ne lipsesc de zeci de ani, trebuie să respectăm niște criterii.
Printre acestea se numără și demararea unor reforme în sistemele de pensii, reforme care să elimine inechitățile și să facă să dispară multe dintre acele pensii speciale pe care europenii nu le înțeleg.
Cine sunt românii cărora li se taie pensiile. Nu va fi altă soluție, pur și simplu
Specialiștii de la noi vorbesc despre faptul că europenii ce urmăresc implementarea PNRR nu vor trece cu vederea dacă România nu se ține de cuvânt. Deci, suntem monitorizați de sus și nu avem încotr0, decât să aplicăm și să urmăm întocmai prevederile PNRR, dacă ne dorim să mai avem acces la finanțare.
Din păcate, aceasta este o veste rea pentru numeroși pensionari ce beneficiază de pensii de serviciu. Sunt șanse extrem de mari să se trezească, în curând, cu un buget mult diminuat.
Despre toată această poveste tocmai a oferit explicații europarlamentarul Corina Crețu. „Comisia Europeană se uită la România mult mai multă îngăduinţă la România decât în anii trecuţi. Au nevoie de România. În rapoarte, de pildă, noi stăm foarte bine, dar în cheltuirea banilor va fi problema noastră.
Dar acei funcţionari care analizează PNRR nu vor ceda cu pensiile speciale în tranşa a treia şi în reducerea cheltuielilor publice.
Ceea ce este trist este că avem în faţă 80 de miliarde şi s-au cheltuit 210 milioane. 2021-2027 nu s-a deschis, nu mai vorbeşte nimeni de el. Suntem în 2023. Iar când eram comisar, în fiecare zi eram alergată de ziarişti care e rata de absorbţie. Acuma nu spune nimeni că e zero 2021-2027. Nu s-au demarat.
Eu am înţeles de la Comisie că sunt nişte suspiciuni legate de Autorităţile de Management şi că de aceea nu au început plăţile. Conflicte de interese… nu ştiu, trebuie clarificate acest lucruri şi cred că Guvernul trebuie să clarifice”, a declarat Corina Creţu.