04 aug. 2023 | 08:55

Vaccin pentru Alzheimer: Descoperirea care ar putea schimba totul în lumea medicală

ACTUALITATE
Vaccin pentru Alzheimer: Descoperirea care ar putea schimba totul în lumea medicală

Un vaccin experimental care urmărește să încetinească sau să prevină progresia bolii Alzheimer a fost testat la șoareci, cu rezultate promițătoare.

Șoarecii modificați genetic care se expun la un risc mai mare de a dezvolta o boală asemănătoare Alzheimer au avut mai puține plăci de amiloid după vaccin.

Ei au avut, de asemenea, mai puțină inflamație a creierului și au arătat îmbunătățiri în comportamentul și gradul de conștientizare, potrivit unei echipe de la Universitatea de Medicină Juntendo din Japonia.

Noul vaccin are șanse reale de a fi aprobat de autorități

„Noul test de vaccin al studiului nostru pe șoareci indică o modalitate potențială de a preveni sau de a modifica boala”, a declarat unul dintre cercetători, Chieh-Lun Hsiao.

„Dacă vaccinul s-ar putea dovedi a avea succes la oameni, ar fi un mare pas înainte spre întârzierea progresiei bolii sau chiar prevenirea acestei boli”, a mai spus acesta.

Anunțul vine la scurt timp după ce un studiu pe oameni pe oameni a descoperit că un nou medicament, care ar putea fi aprobat în curând de FDA, poate ajuta la încetinirea progresiei bolii cu câteva luni.

Noul vaccin potențial funcționează prin țintirea unei proteine care apare în celulele îmbătrânite care au încetat să se divizeze, dar în loc să fie îndepărtate de organism, declanșează inflamația.

Una dintre proteinele exprimate de celulele senescente este SAGP sau glicoproteina asociată senescenței, iar aceasta este ținta vaccinului.

Cercetătorii au dezvoltat vaccinul pentru a trata o serie de boli legate de vârstă, inclusiv diabetul de tip 2 la șoareci.

Alți cercetători au arătat că SAGP este, de asemenea, foarte desn în țesuturile de sprijin neuronale, numite celule gliale, la persoanele cu boala Alzheimer, așa că echipa a decis să testeze vaccinul pe șoareci modificați genetic pentru a dezvolta o acumulare de plăci de amiloid și a trata, în definitiv, simptomele bolii Alzheimer.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele