Uniunea Europeană se pregătește împotriva amenințărilor nucleare, chimice și radiologice. Țara în care se va afla prima rezervă strategică
Uniunea Europeană își sporește pregătirea pentru eventuale urgențe chimice și nucleare, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina se apropie de împlinirea unui an, cu un stoc de produse care va fi constituit în Finlanda.
Finlanda va primi 242 de milioane de euro, alocate de către Comisia Europeană, pentru a crea prima rezervă strategică a blocului comunitar împotriva amenințărilor chimice, radiologice și nucleare (CBRN), care va fi utilizată de toate statele membre.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN a UE”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea crizelor.
Stocul, a adăugat el, „va oferi UE o plasă de siguranță semnificativă care va permite un răspuns rapid și coordonat la nivelul UE”.
Noua rezervă va include contramăsuri medicale critice, cum ar fi vaccinuri și antidoturi, dispozitive medicale și echipamente de intervenție pe teren, pentru a asigura o mai bună protecție în pregătirea și în răspunsul la accidente biologice, radiologice și nucleare.
Echipamentele de salvare și materialele medicale sunt destinate să protejeze atât primii respondenți, cât și civilii.
Rezerva „este un element esențial în activitatea noastră de pregătire și de consolidare a securității sanitare în UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate.
„Pregătirea comună a UE este mai importantă ca niciodată”
Finlanda are o graniță comună de 1.300 km cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem de o escaladare a războiului din Ucraina care ar putea duce la utilizarea armelor nucleare sau la un accident nuclear.
Temerile au crescut începând cu luna martie a anului trecut, când forțele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojie din Ucrania, iar de atunci, a fost atacată în repetate rânduri.
„Rezervele care vor fi create în Finlanda vor îmbunătăți pregătirea strategică a Uniunii Europene și capacitatea de reacție la diferite tipuri de amenințări, în special în Europa de Nord și în regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul finlandez de interne Krista Mikkonen.
„În contextul schimbării mediului de securitate, pregătirea comună a UE este mai importantă ca niciodată”, a mai spus ministrul, citat de Euronews.
Obiectivul UE este de a consolida expertiza chimică, biologică, radiologică și nucleară în cadrul blocului și de a se asigura că capacitățile și echipele de răspuns pot fi desfășurate oriunde pe continent.
„Fiecare țară în parte nu dispune de suficiente capacități de măsurare și resurse de experți pentru a răspunde la accidente de radiații la scară largă, iar acest proiect este o completare binevenită a pregătirii europene pentru incidente de radiații”, a declarat Karim Peltonen, directorul Autorității pentru siguranța radiologică și nucleară din Finlanda.
Rezerva urmează să fie gata de utilizare începând cu 2024 și își propune să trimită provizii către o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea unei oferte de asistență.