06 nov. 2023 | 10:40

Unicornii există: Ce au descoperit oamenii de știință, unde trăiesc creaturile fantastice

ACTUALITATE
Unicornii există: Ce au descoperit oamenii de știință, unde trăiesc creaturile fantastice

Ai crezut că unicornii nu există? Se pare că trăiesc într-o peșteră chinezească. Sunt aproape orbi, incolori și posedă cornul clasic. Sunt, de fapt, pești.

Ultimul lucru pe care te-ai putea aștepta să-l găsești într-o peșteră complet întunecată din China este un unicorn. Dar pentru cercetători, exact asta s-a întâmplat. Noua specie aparține genului Sinocyclocheilus și are un aspect destul de neobișnuit – dar, desigur, clasicul corn de unicorn există.

Unicornii ar fi fost descoperiți

În sudul Chinei, 32 de exemplare au fost colectate dintr-o peșteră în timpul unui studiu privind diversitatea peștilor de peșteră. Se pare că 15 dintre aceste exemplare reprezentau o specie total nouă. Noua specie a fost comparată cu atenție cu speciile cunoscute din cadrul aceluiași gen folosind comparații morfologice și analize filogenetice și a primit numele de Sinocyclocheilus longicornus sp. nov., din cuvintele latine „longus”, care înseamnă lung, și „cornu”, care înseamnă corn.

Oamenii de știință încearcă să stabilească scopul cornului Credit imagine: Xu. C. și colab., 2023 Zookeys

Această nouă descoperire aduce numărul de specii din acel gen la 77, dintre care 13 se găsesc în aceeași provincie – Guizhou – ca și noua specie, iar toate se găsesc în China.

Vezi și: Orașul în care a plouat cu pești. Bizarul fenomen meteo a lăsat localnicii fără cuvinte: „A fost cel mai uimitor lucru pe care l-am văzut vreodată”

Vezi și: Legătura nebănuită dintre craniile oamenilor și un pește. Un mister vechi de 455 de milioane de ani, rezolvat

Noua specie are o structură asemănătoare unui corn pe frunte și ochi mici cu care nu poate vedea bine. Cu toate acestea, deoarece trăiește în întuneric total, nu are nevoie de vedere. Unele specii din același gen nu au structura asemănătoare cornului și acestea trăiesc în ape mai bine luminate, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că cornul ar putea fi legat de stilul de viață întunecat al noii specii.

Peștii de peșteră au adesea caracteristici morfologice neobișnuite. În Mexic, peștii din peșteră sunt deosebit de rotunzi. Între timp, în Thailanda, au învățat să meargă și să urce pe pereți.

Vezi și: Peștele cu dinți de om care uimește întreaga lume. Cu ce se hrănește. Foto

Peștele de peșteră are între 10,5 și 14,6 centimetri lungime și are o lipsă de pigmentare în solzi, dându-i un aspect albicios fantomatic. Bazinul în care a fost găsit măsoară doar 1,8 metri lățime și mai puțin de un metru adâncime. Echipa a descoperit că noua specie nu era strâns legată de alte specii cu corn lung din același gen și sugerează că a compara condițiile de mediu cu aceste alte specii ar putea dezvălui pentru ce este folosit cornul.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele