23 ian. 2023 | 10:15

„Ungaria nu se lasă târâtă în conflictul din Ucraina”. Anunțul lui Viktor Orban pentru UE

ULTIMA ORĂ
„Ungaria nu se lasă târâtă în conflictul din Ucraina”. Anunțul lui Viktor Orban pentru UE

Ungaria nu va permite să fie atrasă într-o capcană și târâtă în conflictul armat din Ucraina, a declarat, duminică, premierul ungar Viktor Orban. Oficialul de la Budapesta este cunoscut pentru împotrivirea sa față de sancționarea Rusiei de către Uniunea Europeană, afirmând că măsurile punitive vor face rău Europei, nu Moscovei.

Care este problema lui Viktor Orban cu Ucraina?

De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Ungaria a blocat sprijinul UE pentru țara devastată de război. Nu este nimic nou: Kievul a fost multă vreme ostatic al politicii interne și externe a lui Viktor Orban.

„Un joc de veto”, „o politică externă scăzută”, „nebunie”, acestea sunt doar câteva dintre expresiile folosite de presa independentă maghiară pentru a descrie veto-ul premierului Viktor Orban asupra asistenței financiare a UE pentru Ucraina . Ziarul săptămânal HVG a întrebat chiar: „Ce are, de fapt, guvernul Orban împotriva împrumutului pentru Ucraina?”.

La începutul lunii decembrie, Orban și-a îndeplinit cu adevărat amenințarea și a blocat pachetul financiar de la Bruxelles. La scurt timp, prim-ministrul Ungariei a apelat la Twitter ca să nege că și-a folosit dreptul de veto: „Aceasta este o știre falsă. […] Fără veto, fără șantaj”. El a mai spus că Budapesta este dispusă să sprijine Ucraina pe o bază bilaterală. Acum, oficialul ungar insistă că țara sa nu va fi târâtă în conflictul dintre ruși și ucraineni.

„Nu ne vom lăsa atrași în vârtejul războiului din ce în ce mai sângeros și vrem încetarea focului, negocieri și pace în Ucraina”, a declarat spus șeful guvernului ungar.

Ungaria nu cedează presiunilor  UE

Orban al Ungariei a dat asigurări că nu va ceda presiunilor din partea altor state și nu își va schimba poziția față de conflictul ucrainean: „Vocile sirenelor care ne ispitesc să „trecem de partea dreaptă a istoriei” nu vor putea să ne prindă în capcană. Trebuie să rămânem pe partea ungară a istoriei chiar și în cele mai dificile și complicate situații”.

Imediat după invadarea Ucrainei de către ruși, guvernul de la Budapesta și-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a acestei țări, a condamnat acțiunile Kremlinului, dar, în același timp, a refuzat să livreze arme Kievului.

Mai mult, Ungaria s-a opus sancțiunilor UE împotriva Rusiei, motivând că acestea nu au condus la o soluționare a situației din Ucraina, ci doar au provocat prejudicii economice Europei. Decizia a provocat nemulțumiri făţişe la Washington, Bruxelles și în capitalele multor țări UE.