14 iul. 2023 | 09:10

Unde lucrează românii în 2023: nu mai sunt de interes Italia și Spania

ACTUALITATE
Unde lucrează românii în 2023: nu mai sunt de interes Italia și Spania

Milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor țării. De multă vreme, ne-am obișnuit să considerăm Italia și Spania drept statele preferate de aceștia pentru a lucra în diferite domenii, aici existând deja puternice comunități de conaționali. Cu toate acestea, în 2023, alte țări sunt în topul preferințelor românilor, atunci când e vorba să își caute un loc de muncă în străinătate.

Unde lucrează românii în 2023

După multă vreme, românii nu mai preferă să meargă la muncă, în primul rând, în Italia și Spania. De-a lungul timpului, acolo s-au format puternice comunități de conaționali, dar se pare că, la ora actuală, cei care își caută joburi în afara granițelor, preferă alte țări.

Pe de o parte, una dintre explicații ar fi că și cele mai multe oferte de locuri noi de muncă aparțin angajatorilor din Germania și Franța. Abia apoi vin cele din Italia și Spania, urmate de Olanda, Grecia sau Cipru. Domeniile în care vor să lucreze sunt transport / logistică, retail, turism, servicii, producție, casino / crewing, construcții și industria alimentară.

În plus, există o disproporție destul de mare între țările care solicită muncitori români și cele preferate de aceștia atunci când aplică pentru un job în străinătate.

În această privință, Italia se află pe locul 7, în topul statelor căutate de români pentru a munci, în timp ce Spania se poziționează abia pe locul 14, conform observatornews.ro.

Nu mai sunt de interes Italia și Spania

De asemenea, pe partea de aplicări se remarcă o scădere de aproximativ 20%, față de anul trecut.

În ceea ce privește profilul candidatului pe care îl caută angajatorii din afara țării, cei mai mulți sunt interesați să angajeze din segmentul „începători” (entry level, cu 0 – 2 ani de experiență) sau fără experiență.

Aproximativ un sfert dintre oferte se adresează candidaților din categoria „experiență medie” ( mid-level, cu 2 – 5 ani de experiență). Cel mai puțin căutați vara acesta au fost, până acum, specialiștii seniori –  cei cu mai mult de 5 ani de experiență – și managerii.

Vara aceasta a venit cu o creștere de aproximativ 15% a numărului de joburi scoase în piață de angajatorii din străinătate, conform unei platforme de recrutare.

Conform datelor oficiale pentru 2022, aproximativ 5,7 milioane de români se află în afara granițelor țării, dar numărul acestora se pare că este mult mai mare, fiind estimat la cel puțin 8 milioane de persoane.

„Această cifră este o cifră oficială pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe și este vorba de numărătoarea pe care au făcut-o oficial statele în care se regăsesc românii. Cu siguranță, avem cel puțin 8 milioane.

Vă dau un exemplu: Franța numără oficial 106.000 de români, dar sunt de fapt 600.000 – 700.000 de români. De ce numără doar 106.000? Pentru că suntem cetățeni europeni, iar pentru ei cetățeanul român nu e străin.

Datoria noastră a statului este să-i numărăm, să știm câți sunt în afara granițelor și să-i sprijinim acolo unde se află”, a declarat, anul trecut, secretarul de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, conform stiridiaspora.ro.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele