17 nov. 2023 | 06:55

Un zumzăit bizar nu-i lasă pe locuitorii unui oraș să doarmă. Sursa acestuia este un mister

ACTUALITATE
Un zumzăit bizar nu-i lasă pe locuitorii unui oraș să doarmă. Sursa acestuia este un mister
AlbertMi/Shutterstock.com

Locuitorii unui oraș din Irlanda de Nord se declară extrem de iritați în ultima vreme din cauza unui zumzăit continuu care nu-i lasă să doarmă noaptea.

Nimeni nu știe de unde vine zgomotul enervant, așa că consiliul local a adus experți în acustică pentru a investiga problema.

Vezi și: Sunete inexplicabile au fost auzite în cer. Ce ar putea fi ciudatul fenomen care se petrece în stratosfera Pământului

Acest zumzăit a devenit deranjant pentru locuitorii din acest oraș

Deranjul zumzăit nocturn se aude pe o zonă extinsă în jurul localității Omagh, din comitatul Tyrone, de cîteva săptămâni, conform BBC News.

Oamenii au descris sunetul ca fiind un „zumzăit persistent sau un murmur” care devine mai pronunțat pe timp de noapte.

Consilierul din partea partidului Alliance, Stephen Donnelly, a cerut consiliului să investigheze problema și aceștia au confirmat că există o problemă reală. Cu toate acestea, rămâne un mister ceea ce provoacă acest sunet.

„Inițial, am crezut că este limitat doar în sud-est, dar pe măsură ce timpul a trecut și oamenii au început să interacționeze cu mine, a devenit clar că era ceva ce afecta întregul oraș”, a declarat Donnelly pentru RTÉ’s Morning Ireland.

Vezi și: Sunetele ciudate ale oceanului care i-au uimit pe oamenii de știință de-a lungul anilor: ce explicație au

Zumzăitul s-a auzit și în alte părți ale lumii

Fenomenul a fost raportat de mai multe ori în diverse părți ale Europei, Australiei și Americii de Nord începând cu anii 1970.

Un exemplu notabil a început în 1993, când locuitorii din Taos, New Mexico, au început să se plângă de un zumzăit misterios cu frecvență joasă care părea aproape ca o vibrație.

Cercetătorii au studiat îndeaproape așa-numitul Taos Hum, dar încă nu există un consens cu privire la sursa sa.

Există diverse teorii despre ceea ce ar putea sta în spatele acestuia, de la dispozitive mecanice până tulburări psihogenice de masă.

Una dintre teoriile recurente sugerează că ar putea avea legătură cu unde radio de frecvențe foarte joase folosite de armată.

Toate opțiunile sunt luate în considerare pentru problemele persistente din Omagh, deși Donnelly a subliniat că nu pare să fie în joc ceva sinistru sau supranatural.

Vezi și: Sunetul ciudat care se aude noaptea în România. Localnicii s-au speriat: „E urletul Pământului”

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele